“Trump-administratie heropende onderzoek naar e-mails Hillary Clinton”

Donald Trump en Hillary Clinton.
AFP Donald Trump en Hillary Clinton.
De administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft het onderzoek naar de e-mails van Trumps voormalige rivaal Hillary Clinton heropend. Dat schrijft ‘The Washington Post’.

Clinton had tijdens haar termijn als minister van Buitenlandse Zaken onrechtmatig een private mailserver voor haar communicatie gebruikt. De FBI sprak van een "grote nalatigheid", maar zag er geen strafbare feiten of intenties in. 

De kwestie was een ‘hot item’ tijdens de verkiezingen van 2016. Trump gebruikte ze om Clinton tijdens de campagne zwart te maken. Toenmalig FBI-directeur James Comey kondigde elf dagen voor de verkiezingen aan dat een onderzoek geopend werd naar nieuwe e-mails die gevonden werden. Uiteindelijk liet de FBI twee dagen voor de verkiezingen weten dat ook uit dat onderzoek bleek dat Clinton geen crimineel gedrag had vertoond. Volgens haar was het nieuwe onderzoek wel de reden voor haar verkiezingsnederlaag. 

“Potentieel veiligheidsrisico”
Volgens ‘The Washington Post’ startte het ministerie van Buitenlandse Zaken het onderzoek naar de e-mails in 2018 op. Daarna doofde het geleidelijk aan uit, om in augustus 2019 opnieuw opgepikt te worden. De voorbije weken zouden tot 130 ambtenaren gecontacteerd geweest zijn door de State Department. Ze kregen te horen dat e-mails die ze jaren geleden verstuurd hadden met terugwerkende kracht geklasseerd werden en nu een potentieel veiligheidsrisico zijn, zo blijkt uit brieven de krant kon inkijken.

Het nieuws komt er enkele dagen nadat de Democraten een impeachmentprocedure tegen Trump gelanceerd hebben. Ze deden dat nadat informatie uitgelekt was over een dubieus telefoongesprek tussen hem en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski. Tijdens dat gesprek probeerde Trump Zelenski onder druk te zetten om een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter.

“Manier om probleem in leven te houden”
Volgens een verantwoordelijke van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de heropening van het onderzoek niets te maken met wie er nu in het Witte Huis zit. "Miljoenen e-mails overlopen duurt nu eenmaal ongeveer 3,5 jaar", klinkt het.

Een voormalige verantwoordelijke van de administratie noemt de beslissing echter een manier voor de Republikeinen om het probleem van de e-mails van Clinton in leven te houden, tot de presidentsverkiezingen van 2020 toe. Trump haalde zelf eerder deze week de e-mails nog eens aan tijdens een persmoment met de Oekraïense president. "Ik denk dat Hillary Clinton die 33.000 e-mails verwijderd heeft nadat het Congres haar dagvaardde. Ze heeft een echte misdaad heeft gepleegd. Onthou dat. Zoiets kan je zelfs niet doen in een burgerlijke zaak. Je kunt niet op die manier bewijzen doen verdwijnen.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Diane Bernaerts; "Clinton is toch geen kandidaat meer"? Volgens verschillende kranten, Clinton zal het nogmaals proberen...

 • Diane Bernaerts

  Clinton is toch geen kandidaat meer, dus hoe denkt Trump hier in vredesnaam nog voordeel uit te halen? Was één van zijn verkiezingsbeloftes trouwens niet dat hij haar onmiddellijk in de cel zou laten gooien als hij president werd?

 • michel De Blay

  @ Gerry Clé. U bent blijkbaar vergeten dat het Biden zelf was die achter het ontslag van de procureur-generaal van Oekraine zat. Als de éne president al niet meer tegen de andere mag vragen om 'iets' te onderzoeken??

 • Gerry Cle

  Het wanhopige gespartel van Trump om de democraten te beschuldigen is lachwekkend.

 • Guido Pintens

  hypocrisie ten top ... eerst Clinton beschuldigen en zijn eigen door hem aangestelde familie-raadgevers, die natuurlijk dik betaald moeten worden, doen potdorie krak hetzelfde. Over lomp zijn gesproken ... een verwittigd man/vrouw is er 2 waard, maar dat gaat niet op voor de Trump's, die prutsen gewoon verder maar dat mag duidelijk wel zonder verdere gevolgen