“Trump-aanhangers probeerden Democratische presidentskandidaat Buttigieg valselijk te beschuldigen van verkrachting”

De Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg.
REUTERS De Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg.
Twee aanhangers van de Republikeinse president Donald Trump worden ervan beschuldigd jonge Republikeinse mannen te rekruteren om Pete Buttigieg, een homoseksuele Democratische presidentskandidaat, te beschuldigen van verkrachting. Dat bericht The Daily Beast.

Een lid van de Republikeinse partij vertelde aan de nieuwswebsite dat hij vorige week benaderd werd door lobbyist Jack Burkman en internettrol Jacob Wohl met de vraag om Pete Buttigieg, momenteel burgemeester van South Bend, Indiana, er valselijk van te beschuldigen hem te hebben aangerand terwijl hij te dronken was om in te stemmen. Volgens de bron, die gekend is bij het medium maar anoniem wenst te blijven, wilden Burkman en Wohl Buttigiegs kans op het Amerikaanse presidentschap saboteren.

De bron, die achterdochtig was over het gesprek omwille van de reputatie van Wohl, besloot de conversatie op te nemen en bezorgde een audio-opname van het gesprek aan The Daily Beast, die de authenticiteit ervan liet onderzoeken en bevestigen. Daarop is te horen dat Wohl Buttigieg een “terminale bedreiging” voor Trumps herverkiezing noemt. Buttigieg blijkt immers immens populair in de voorlopige peilingen.

Beroemdheid

Wohl en Burkman vroegen de man om een persconferentie te organiseren waar hij Buttigieg openlijk zou beschuldigen. Het plan zou hem rijk en beroemd maken en een ster in de Republikeinse politiek, beloofden ze. Bovendien zou zijn valse verklaring ertoe bijdragen dat echte slachtoffers met hun verhaal naar buiten zouden komen, beweerden ze. De bron besloot niet mee te gaan in het verhaal, maar werd twee dagen later wel gecontacteerd met de vraag of hij misschien mensen kende die geschikt zouden zijn om het slachtoffer te spelen.

Valse getuigenis

Maandag publiceerde iemand onder de naam Hunter Kelly op de website Medium een artikel waarin hij beweert dat Buttigieg hem in februari heeft aangerand. Het bericht werd gedeeld door de vader van Wohl en Big League Politics, een website waar rechtse samenzweringstheorieën worden verspreid. Aan The Advocate vertelde de negentienjarige Hunter Kelly dat Wohl en Burkman hem naar Washington, DC hadden overgevlogen om een plan te bespreken om Buttigieg te beschuldigen. De volgende ochtend ontwaakte hij om te ontdekken dat het duo zijn valse getuigenis op het internet had gepubliceerd. 

Kelly beweert dat hij niet wist wat het plan was en dat hij niet had ingestemd met de publicatie van de beweringen in zijn naam. Op zijn Facebookpagina schreef hij vervolgens een uitgebreid bericht getiteld “IK WERD NIET AANGERAND”. Daarin doet hij uit de doeken hoe hij door het duo werd benaderd om de politieke situatie in Washington te bespreken vanuit het standpunt van een homoseksuele Republikein. “Ik zou niemand iemand valselijk beschuldigen”, aldus Kelly.

Burkman beweert echter dat Kelly hem zelf heeft benaderd om hulp. “Ik kan me niet voorstellen onder hoeveel druk hij staat,” reageerde hij.

Valse namen en nepbedrijven

The Daily Beast bracht ook aan het licht dat Burkman en Wohl valse namen hanteerden op LinkedIn en internetpagina’s hadden aangemaakt politieke inlichtingenbedrijven die in werkelijkheid niet bestaan. Nadat ze daar door de nieuwswebsite mee geconfronteerd werden, werden de neppagina’s binnen enkele minuten offline gehaald.

Historiek van lastercampagnes

Hun poging om Buttigieg in diskrediet te brengen vertoont gelijkenissen met eerdere lastercampagnes van Wohl en Burkman. Een van hun bedrijven probeerde vorig jaar ook valse beschuldigingen van aanranding te verspreiden aan het adres van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de mogelijke samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne onderzocht. In februari organiseerden ze een “persconferentie” waarin ze het gerucht probeerden te verspreiden dat de Democratische volksvertegenwoordiger Ilhan Omar met haar eigen broer was getrouwd zodat hij Amerikaans staatsburger kon worden. Vervolgens veinsde Wohl dat hij wegens de “onthulling” meermaals met de dood werd bedreigd.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  So what, de "Democrats" hanteren dezelfde wapens. Maar dan is er geen probleem?

 • Walter Lippens

  Over al die valse beschuldigen tegenover Trump, de beste VS president ooit, gaan we het maar niet hebben zeker.?

 • Andre Van Ruyskensveld

  Trump zelf doet anders niks dan liegen ,dus

 • DIRK RASSCHAERT

  En die lopen nog vrij rond met al die bewijzen? Fake news Donald? Maak mij niet wijs dat deze van niks weet want dit gebeurt in zijn opdracht. Hij heeft toch voor de camera verklaart dat hij en hij alleen alle beslissingen neemt! Dus...!?

 • Edmond Dillien

  En dat kan dan allemaal maar ongestraft?