'Troonopvolgster' Merkel wil niet voor 2021 de fakkel overnemen

Annegret Kramp-Karrenbauer, in de media ook wel ‘AKK’ genoemd.
EPA Annegret Kramp-Karrenbauer, in de media ook wel ‘AKK’ genoemd.
De voorzitster van de Duitse conservatieve partij CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, zegt dat ze Angela Merkel niet wil opvolgen voor het einde van haar ambtstermijn in 2021. 

"De kanselier en de regering zijn verkozen voor de volledige ambtstermijn en de burgers verwachten terecht dat het engagement bij de verkiezing serieus genomen wordt", zegt ze in een interview in de zondagseditie van Die Welt. "Ik kan dus de mogelijkheid uitsluiten dat ik werk aan een dergelijke opzettelijk vroegere wissel." 

Kramp-Karrenbaur, in de media 'AKK' genoemd, leidt de Duitse christendemocraten sinds begin december. Ze volgde Merkel op aan het hoofd van de partij. De huidige Duitse bondskanselier zei wel al meermaals dat ze op post wil blijven tot de volgende parlementsverkiezingen, in principe dus tot 2021. Toch speculeren de Duitse media al maanden dat ze vroeger zou kunnen opstappen.

Annegret Kramp-Karrenbauer en Angela Merkel.
Getty Images Annegret Kramp-Karrenbauer en Angela Merkel.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark germanus

  Als die Kramp ook nog kandidaat word om bundeskanzler te worden ziet het er niet goed uit voor Duitsland.Die is voorstander voor een nog strengere anti-russische politiek, het creeren van een EU leger en uitbreiding voor inname van nog meer vluchtelingen en asiel zoekers. CSU zal veel leden verliezen en als CDU met haar politiek meedoet,ook! Er komen nog spannende tijden.

 • robrecht Peeters

  een reuzekans gemist want nu wordt ze het nooit daar nog slechts 11 pct van de Duitsers haar als kanselier zien zitten.Daarenboven zit ze dus tot 2021 tussen hamer en aambeeld want alles wat ze voorstelt daar ze regeringsbevoegdheid mist en Merkel subversieve passiviteit 'alles um sonst ist'.De volgende kanselier heet Merz of..de Markus Söder waar de echte Beieren nu niet echt hoog van de toren blazen... en goed zou kunnen liggen bij de Oost.Duitsers zoals de Franz Jozef Strauss toenmaals.. .

 • Albert Sureté

  Merkel is na jarenlange strijd tot het besef gekomen dat haar "Wir shaffen das" politiek compleet verkeerd was en het land, Europa incluis, in chaos heeft gestort en wil nu zo snel mogelijk haar verantwoordelijkheid zoals het een goede politicus beaamd ontlopen. De opvolgers zullen haar politiek discours en fabeltje rustig verder zetten want het brengt veel geld in het laatje voor een bepaalde groep.Zeer veel geld. Vraag het maar eens aan onze Guy, Kareltje en konsoorten.

 • Daniel Wouters

  En waarom moet dat een vrouw zijn ,we hebben miserie genoeg gehad met mevrouw Merkel ,een opvolgster met de zelfde ideeën ,neen bedankt.