"Tony Blair gaf IRA-terroristen immuniteit"

De Britse oud-premier Tony Blair.
AFP De Britse oud-premier Tony Blair.
Bijna honderd voortvluchtige IRA-terroristen die verdacht werden van zo'n 300 moorden, hebben begin deze eeuw immuniteit gekregen van de Britse regering die destijds onder leiding stond van Tony Blair. Dat heeft een hoge politiecommandant verklaard, zo schrijft The Guardian.

In de brieven, de zogeheten 'letters of comfort', die in totaal naar 228 IRA-leden werden gestuurd, stond dat ze niet langer gezocht werden voor misdaden die voor 1998 waren begaan. De brief werd ook verstuurd naar 95 IRA-terroristen die in verband worden gebracht met 295 moorden. Vooral dat laatste zet kwaad bloed bij de nabestaanden van de slachtoffers.

De omstreden regeling dateert van het begin van deze eeuw, toen het kabinet van Tony Blair met de politieke tak van de IRA, Sinn Fein, onderhandelde over ontwapening van de IRA. Ontwapening was een noodzakelijke voorwaarde om het Noor-Ierse vredesproces te laten slagen.

Het bestaan van de brieven kwam al eerder, in 2007, een keer aan het licht, tijdens het proces naar een IRA-aanslag in 1982 met een autobom. De verdachte ging vrijuit toen zijn verdediging met een immuniteitsbrief op de proppen kwam. Destijds was niet bekend hoeveel van dat soort brieven waren verstrekt.

Nabestaanden van slachtoffers van IRA-moorden zijn naar de rechter gestapt, om de rechtmatigheid van de afspraak met Sinn Fein aan te vechten.