"Toestand op Sulawesi is verschrikkelijk", Consortium 12-12 start inzamelactie

"Mensen stelen voedsel uit winkels om te overleven"

EPA
"De toestand op Sulawesi is heel erg. De schade is groot, onder het puin liggen waarschijnlijk nog veel mensen en de overlevenden hebben honger. Ze gaan naar de winkels om voedsel te stelen. Enkel zo kunnen ze overleven." Dat zegt Ferry Rangi, een contactpersoon van de Nederlandse hulporganisatie Cordaid. De Belgische hulporganisaties van het Consortium 12-12 starten een gezamenlijke inzamelactie voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het officiële dodental staat op 844, maar Rangi is bang dat er veel meer slachtoffers te betreuren zullen zijn. "Er is geen elektriciteit, mensen kunnen niet bellen. Uit veel gebieden hebben we nog geen informatie, alleen geruchten. De situatie is verschrikkelijk in de plaatsen Palu en Dongala. Ook dorpen langs de kust zijn zwaar beschadigd."

REUTERS

Sulawesi heeft voedsel, elektriciteit, brandstof, drinkwater en dekens nodig, zegt Rangi. De Indonesische autoriteiten brengen hulpgoederen en materiaal, maar de inwoners vertrouwen daar volgens hem niet op. "We hopen niet op de regering, mensen doen het hier zelf."

Consortium 12-12
De Belgische hulporganisaties achter het Consortium 12-12 hebben beslist om een gezamenlijke inzamelactie op te starten. Ze roepen Belgen op om giften te storten op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Het geld dient voor eerste noodhulp, zoals proper water, tenten en voedsel. Het Consortium bestaat uit zeven hulporganisaties: Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit, Plan België, Unicef België en het Belgische Rode Kruis. 

Unicef en het Rode Kruis lanceerden gisteren al een oproep voor giften. De Europese Unie heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp.

EPA

B-FAST

Volgens het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA) hebben 191.000 mensen dringend nood aan humanitaire hulp. B-FAST komt vanmiddag nog samen om de toestand te bespreken. De premier verwacht dat het Belgische interventieteam positief zal antwoorden op de vraag om hulp te bieden. 

"Eerst wordt er gekeken welke hulp de landen in de regio kunnen bieden, vervolgens wordt naar de rest van de internationale gemeenschap gekeken", aldus een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. "B-FAST bekijkt nu inderdaad wat we kunnen aanbieden, en daarvoor plegen we ook overleg met andere landen."

AP

Zuiver drinkwater
Medewerkers van Unicef zijn intussen druk bezig om zuiver drinkwater te voorzien. Er worden ook sanitaire voorzieningen opgezet om de uitbraak van ziekten te voorkomen. Daarnaast helpt de organisatie om eenzame kinderen te registreren, zodat ze zo snel mogelijk met hun familie herenigd kunnen worden.

"Drinkwater is van levensbelang na een ramp", benadrukt woordvoerder Philippe Henon. "Bijkomend nadeel is dat er al weinig voorzieningen waren in het getroffen gebied."

AP

Scholen
Er moeten ook opnieuw veilige plekken gecreëerd worden om te spelen en leren. "Honderden scholen in het getroffen gebied zijn beschadigd. Na een ramp is het van belang om kinderen zo snel mogelijk weer naar school te kunnen sturen. De dagelijkse lessen geven kinderen structuur en het helpt hen de gebeurtenissen te verwerken. We bieden ook zo snel mogelijk psychosociale steun aan voor de jongste slachtoffers van de ramp."

Het eiland Sulawesi werd eerst getroffen door een aardbeving, daarna volgde een tsunami. Onder de hulpbehoevenden zitten ongeveer 46.000 kinderen en 14.000 ouderen.

AP58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marlou Hoorn

  In plaats van bijv naar dure kapper te gaan of zoetwaren te kopen, kun je wat je uitspaart toch doneren. Dat is ook bewust omgaan met het leed elders. Natuurlijk moeten organisaties die geld ontvangen dit goed besteden aan de slachtoffers voor water, voedsel, medicijnen, wederopbouw etc. Ga er maar aanstaan.. als iedereen helpt kan t lukken en kunnen kinderen weer naar school etc.

 • Patrick Kelchtermans

  en door het gesjoemel en de leugens van de vele ngo's en de plaatstelijke gezagdragers + het daaruit voortvloeiende wantrouwen, kunnen deze mensen niet anders dan creperen.

 • serge stevens

  Sorry gasten , maar er blijft teveel aan de handen plakken van de zogezegde NGO's ...

 • anni degraeve

  Van mij ook : geen éne euro cent, dollar cent enz... Moet aan mezelf denken.

 • Eddy Borremans

  Ik zou maar al te graag iets geven als ik met 100 procent zekerheid wist dat mijn geld ook degelijk werd gespendeerd en niet op vijf plaatsen bleef plakken om vervolgens voor een klein gedeelte toe te komen.