“Toch verwijzing naar klimaatverandering in G20-verklaring”

Beeld ter illustratie, G20.
EPA Beeld ter illustratie, G20.
In de slotverklaring van de top van de twintig grootste economieën (G20) staat toch een verwijzing naar klimaatverandering. Daar hebben de betrokken landen ondanks bezwaren van de Verenigde Staten een akkoord over bereikt, zeggen ingewijden.

Washington zou op de top in Saudi-Arabië bezwaar hebben gemaakt tegen een conceptverklaring. Daar stond volgens bronnen onder meer een verwijzing in naar de "macro-economische risico's die samenhangen met de stabiliteit van het milieu".

Inmiddels zou een compromis zijn gesloten. Er zou in elk geval een verwijzing in de tekst staan naar werkzaamheden van de Raad voor Financiële Stabiliteit, die de gevolgen van de klimaatverandering voor de financiële stabiliteit onderzocht. De verklaring zou al klaarliggen, maar de definitieve tekst is nog niet gepubliceerd.

Ministers van Financiën en centrale bankiers uit de G20-landen vergaderden in Riyad over grote economische uitdagingen, zoals de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Het is volgens een van de bronnen de eerste keer dat klimaatverandering wordt genoemd in een slotverklaring van zo'n bijeenkomst met financiële topfunctionarissen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Dat doet er zelfs niet toe, Theo Schuermans. Als het verandert moeten we ons aanpassen.

 • Jean Goyvaerts

  Theo, u hebt recht op een eigen mening, zelfs al staat ze haaks op de feiten.

 • paul van de velde

  Daar trek ik mij nu juist eens niks van aan van heel dat klimaat. Ik leef nu en als ze over 20 of 50 jaar hier verzuipen is echt niet mijn probleem.Ben dan toch in de hemel bij onze lievenheer rijstpap aan het eten met gouden lepel.

 • Theo Schuermans

  Daar zijn ze weer met hun klimaatsverandering, aan het klimaat kan je zelf niks veranderen of denken ze dat ze god zijn?