“Tikkende tijdbom”: foto’s tonen overbevolking in migratiecentra aan Mexicaanse grens

In een migratiecentrum in Weslaco zitten families op elkaar gepakt.
Office of Inspector General In een migratiecentrum in Weslaco zitten families op elkaar gepakt.
In een nieuw rapport waarschuwt de Amerikaanse waakhond Office of Inspector General voor “gevaarlijke overbevolking” in opvangcentra voor migranten in het zuiden van de VS. De autoriteiten worden aangespoord om actie te ondernemen.

De inspecteurs bezochten in juni vijf locaties in de buurt van de Rio Grande-rivier, aan de grens tussen de VS en Mexico. Op de foto’s die verspreid worden door Amerikaanse media, is te zien hoe 51 vrouwelijke migranten in een cel met capaciteit voor 40 mannen en 71 mannen in een cel met plaats voor 41 vrouwen worden vastgehouden.

Volgens de waakhond werden volwassenen in sommige gevallen gedurende een week rechtstaand in cellen gepropt, anderen werden langer dan een maand in overbevolkte cellen gehouden. Een medewerker noemde de situatie “een tikkende tijdbom”.

“We zijn bezorgd dat overbevolking en langdurige detentie een onmiddellijk risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van de agenten en medewerkers van het departement van Binnenlandse Veiligheid, en voor degenen die worden vastgehouden”, aldus de inspecteurs nog in het rapport. “Toen ze ons zagen, sloegen de opgesloten migranten op de ramen van de cellen, schreeuwden ze en drukten ze aantekeningen op het raam met hun tijd in hechtenis en toonden ze bewijzen daarvan zoals gezichtshaar”, aldus het rapport nog.

Geen douche en warme maaltijd voor kinderen

De inspecteurs stelden ook vast dat 30 procent van de kinderen (ofwel 826 van in totaal 2.669 kinderen) langer vastgehouden dan de 72 toegestane uren werd vastgehouden. Sommigen onder hen hadden geen toegang tot douches of kregen geen warme maaltijden en propere kledij.

Vorige week nog werden 250 migrantenkinderen overgeplaatst vanuit een centrum in Texas nadat aan het licht kwam dat ze daar in erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden. Aan getuigen vertelden de kinderen dat ze honger hadden en zich niet konden wassen.

Links vrouwen in een veel te kleine cel, rechts 71 mannen in een cel met een capaciteit van 40
Office of Inspector General Links vrouwen in een veel te kleine cel, rechts 71 mannen in een cel met een capaciteit van 40
Ook in McAllen is de overbevolking duidelijk zichtbaar
Office of Inspector General Ook in McAllen is de overbevolking duidelijk zichtbaar26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het maakt niet uit wiens schuld het is. Deze situatie is een humanitaire schande voor alle partijen!

 • Sandra Peeters

  't Is de VS niet hun schuld dat die allemaal verwachten dat voor hen geen regels gelden om in een ander land te gaan wonen. Niet voor 't een of ander, maar er is toch wel een duidelijk patroon te herkennen. Gelovige landen zijn veelal probleemlanden. Ze denken niet vooruit, plannen niet, en maar kindjes bijmaken terwijl ze de middelen niet hebben. Door te verhuizen lossen die problemen niet op, want ze willen de oorzaken niet aanpakken. In tegendeel, ze exporteren hun miserie. Ziet dat hier ook.

 • Lucien Mertens

  Net als hier dus, teveel mensen, te weinig plaats. Maw. Overbevolking.

 • Frederik Vanduffel

  Hier helpt enkel de muur van Trump, dus bloed en bodem, maar ondertussen kan men wel zorgen voor wat meer ruimte om na een kort onderzoek ze allemaal met speciale treinen en autobussen terug de grens over te zetten, waar ze hun eigen overheden moeten bevechten voor een beter leven of anders ten ondergaan zoals met zovele culturen bij zovele soorten levens waaronder bij de mens. frederikvanduffelgmail

 • Janneke Alsberg

  De migratiestromen van Amerika zijn voor een mimiem deel de schuld van de jarenlange USA oscure politics (incl. Obama). Al wie gewerkt heeft in Noord & Zuid Amerika weet van het gigantisch cultureel,mentaal collektief verschil. North: vooruitstrevend. Zuiden: laisser aller. Alles gezegd. Zie Belgisch micro-vb. Vl=dynamisher dan Wallonie. The Makers vs The Takers.Tolerant Links (Takers) word woedend van die waarheid. hmm..