"Thierry Michel uitgewezen want had juiste visum niet"

AFP
De Belgische regisseur Thierry Michel is zondag uit de Democratische Republiek Congo (DRC) gewezen omdat hij het juiste visum niet had. Dat meldt de ambassade van het land in Brussel.

De regisseur moest zondagavond na zijn aankomst in Congo meteen weer vertrekken. Hij wilde in de Congolese hoofdstad donderdag en vrijdag zijn film "L'affaire Chebeya, un crime d'Etat", over de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya, vertonen. De regisseur meent dat hij over een permanent verblijfsvisum beschikte.

De ambassade van het land ontkent dat echter. Michel zou zondag wel over een speciaal verblijfsvisum voor vijf jaar beschikt hebben. Maar de Congolese wet bepaalt dat iedere houder van een verblijfsvisum ook een uitreisvisum nodig heeft, behalve zij die een visum van onbepaalde duur of voor tien jaar hebben, aldus de ambassade.

Het uitreisvisum heeft een geldigheid van zeven maanden in het buitenland. Als het buiten het grondgebied vervalt, wordt het speciale verblijfsvisum geannuleerd. De ambassade meldt nog dat Thierry Michel juist dat uitreisvisum niet had toen hij zondag aankwam. Hij moet nu een visum aanvragen bij de ambassade van Congo, om zijn verblijfsvisum in orde te brengen.