"Theresa May roept in september regeringstop bijeen om 'no deal'-brexit voor te bereiden"

AP
De Britse eerste minister Theresa May schroeft de voorbereidingen voor een brexit zonder onderhandeld akkoord met de Europese Unie op. Volgens het persagentschap Bloomberg plant ze in september regeringsoverleg over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk zo'n 'no deal'-brexit kan voorbereiden.

De Europese en de Britse onderhandelaars hebben nog maar een paar maanden de tijd om een brexit-akkoord te sluiten. De tekst moet namelijk geratificeerd raken voor het Britse vertrek uit de EU op 30 maart 2019. Zeggen dat de onderhandelingen stroef verlopen, is een understatement en een brexit zonder akkoord is dan ook niet denkbeeldig.

Om haar land voor te bereiden om zo'n worstcasescenario, zou May volgens insiders na het zomerreces haar regeringstop willen bijeenroepen. Intussen zou een werkgroep nagaan hoe grenscontroles tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en de Ierse republiek vermeden kunnen worden in het geval van een 'no deal'.

Het vermijden van zulke controles en het vastleggen van een kader voor de toekomstige Brits-Europese handelsrelaties zijn de belangrijkste knelpunten in de lopende onderhandelingen. Vorige maand zei de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier nog dat de EU niet van plan is om, zoals de regering-May dat voorstelt in haar witboek, "de toepassing van haar douanebeleid, van haar regels en de inning van btw en accijnzen te delegeren aan een niet-lidstaat die geen deel uitmaakt van haar bestuursstructuren".

Barnier en de Britse brexit-minister Dominic Raab blijven desondanks beklemtonen dat ze tegen oktober een deal willen sluiten.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Cock

  Ja doet maar weg met de Britten.

 • Erik Neyt

  Voor alle duidelijkheid,zowel Noorwegen als Zwitserland hebben een handelsakoord met de EU (waar ze dan ook voor betalen) ik hoop dat iedereen hier daar toch wel van bewust is.

 • Louis Vanarwegen

  Een bezit zoals vele hier wensen, zal hun veel zuur opbreken, zo een klein landje als België zal vlug geïsoleerd geraken met alle gevolgen vandien, hoge werkloosheid, minder en minder arbeidsplaatsen en meer armoede tot gevolg, wees blij dat we nog veel kunnen in en uitvoeren zonder in en uitvoer rechten,...

 • dominique castelein

  het VK zal haar beste deal gedaan hebben sedert 1974,ze hebben ons niet nodig,geloof me,hier en daar zal er iets scheef lopen,maar voor de rest,terug baas in eigen land,Noorwegen,Zwitserland doen dat ook,en wat populisme betreft,de communisten en de socialisten hebben dit uitgevonden,leer uw geschiedenis

 • vanzeir guy

  Dit is nog maar eens een mooi voorbeeld van hoe dat politici hun eigen werk geven.