"Thais leger schoot niet met echte kogels"

UNKNOWN

De woordvoerder van de Thaise regering heeft vandaag gesteld dat het leger niet met echte kogels heeft geschoten op de betogers bij de jongste gewelddadige confrontaties in de hoofdstad Bangkok. Daarbij vielen niettemin 19 doden en werden meer dan 800 mensen gewond.

Kogels of niet?
"Er zijn geen kogels afgeschoten op de betogers", aldus Panitan Wattanayagorn. De meeste van de 14 gedode burgers (er waren ook vijf gedode soldaten) zijn dodelijk geraakt door kogels, zo stelden nochtans eerder de hulpdiensten. Het leger had gisteren gezegd dat enkele soldaten in de lucht hadden geschoten, met echte kogels, om de betogers uiteen te drijven, maar dat de anderen uitsluitend rubberkogels hadden gebruikt.

Oorlogswapens
De leiders van de zogeheten roodhemden, die blijven protesteren om het aftreden te eisen van de eerste minister, hebben de militairen ervan beschuldigd beroep te hebben gedaan op "oorlogswapens" om een door de betogers bezette wijk te ontzetten.

Nu rustig
Het leger riep gisterenavond op tot een rustpauze om de vijandigheden die totaal uit de hand begonnen te lopen, te stoppen. En vandaag was de situatie in de Thaise hoofdstad inderdaad rustig.
De manifestanten bezetten al acht dagen de belangrijkste commerciële wijk van de hoofdstad. Ze eisen het ontslag van premier Abhisit Vejjajiva.

Chaos

Gisteren was de meest gewelddadige en chaotische dag van het protest. Tegen de avond bedaarden de gemoederen enigszins. Het is van 1992 geleden dat er bij manifestaties in Thailand nog zo veel slachtoffers vielen. Toen verloren tientallen mensen het leven. (belga/ep)