“Tekorten, chaos en harde grens met Ierland”: Britse regering zet zich schrap voor no deal-brexit

De Britse premier Boris Johnson.
REUTERS De Britse premier Boris Johnson.
Brandstof-, voedsel- en medicijntekorten, maandenlange chaos in de havens, protesten, stijgende zorgkosten en een harde grens met Ierland. Dat verwacht de Britse regering als het land 1 november zonder deal uit de Europese Unie zou stappen. Dat staat in een gelekt rapport waar de Britse krant The Sunday Times de hand op wist te leggen.

Het rapport, dat onder de codenaam ‘Operation Yellowhammer’ deze maand werd samengesteld door de Cabinet Office die de premier ondersteunt, laat zien hoe de Britse overheid in het geheim al bezig is met het treffen van maatregelen om een rampzalige ineenstorting van de Britse infrastructuur te voorkomen in geval van een no deal-brexit.

In het rapport heeft het kabinet de meest aannemelijke naschokken van een dergelijk scenario uiteengezet, aangezien het er steeds sterker op begint te lijken dat het Verenigd Koninkrijk zich begin november zonder overeenkomst uit de EU zal losscheuren. 

Blijkens het rapport verwacht de Britse regering dat zo’n 85% van de Britse vrachtwagens die regelmatig het Kanaal oversteekt “mogelijk niet klaar is” voor de Europese douanechecks. Dat zou betekenen dat het minstens drie maanden zou duren voordat de vlotte doorstroom van het goederenverkeer weer gegarandeerd kan worden.

lees verder onder de foto:

Vrachtwagens in de haven van Dover.
EPA Vrachtwagens in de haven van Dover.

“Zachte grens met Ierland “onhoudbaar”

Verder staat volgens The Times in het rapport dat de regering uitgaat van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, aangezien de regering de huidige plannen om de zachte grens te behouden bestempelt als “onhoudbaar”.  Dit omdat de huidige plannen om wijdverspreide controles te vermijden volgens het rapport niet kunnen worden gehandhaafd.

De Britse premier Johnson houdt intussen vast aan een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 1 november, of dat nu met of zonder deal is. Om de uitstap te forceren, heeft hij zelfs al gedreigd het parlement buitenspel te zetten.

Johnson bezoekt komende week de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, met wie hij de nakende brexit zal bespreken. Dat meldt de Engelse krant Daily Telegraph. Volgens de krant zal Johnson de Europese leiders vertellen dat “het Britse parlement de brexit niet kan tegenhouden".

lees verder onder de foto:

De Britse premier Johnson bij een bezoek aan een gevangenis in Leeds.
AFP De Britse premier Johnson bij een bezoek aan een gevangenis in Leeds.

Patstelling

Naar verwachting zal Johnson zijn Europese collega’s eveneens duidelijk maken dat ze “twee maanden de tijd hebben om tot een voor de Britten acceptabele vertrekovereenkomst te komen”. Lukt dit niet dan volgt volgens Johnson een no-deal brexit op 1 november.

De Europese Unie zegt echter al maanden dat het fel bevochten akkoord dat onder leiding van oud-premier May met de Britse regering gesloten werd, niet opnieuw opengebroken kan worden. Over de bijbehorende politieke verklaring kan volgens de EU-landen wel worden gepraat. EU-diplomaten gaan er inmiddels vanuit dat een ‘no deal’ het “basisscenario” van de regering-Johnson is.

Een muurschildering van Banksy over de nakende brexit.
EPA Een muurschildering van Banksy over de nakende brexit.126 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Toch gemakkelijk van Cameron. Een referendum gehouden en aangezien het resultaat hem niet aanstond is hij vertrokken en het zootje voor de opvolgers achterlaten.

 • Peter Bonacasa

  Donald Deblaere, uiteraard hebben China, Rusland en de VS daar belangen bij. Een verzwakt Europa is goed voor die landen. Mensen snappen nog altijd niet hoe ze worden voorgelogen in de media, hoe hun opinie wordt bespeeld, en vooral... wie ze bespeelt. Dan worden er dingen geschreven als '70 miljard boete', omdat ze (intellectueel) te lui zijn om zelf dingen na te kijken.

 • RENE LENAERTS

  Boris "de Verschrikkelijke" zal de geschiedenis ingaan als de premier die een einde maakte aan het Verenigd Koninkrijk.

 • Yvan Lindekens

  Het VK kampt al lang met problemen die doen denken aan de verhalen van Dickens. De VK voedselbanken (goeddeels draaiend op EU-subsidies...) kunnen de toeloop nu al nauwelijks aan. Je moet geen briljant econoom zijn om te voorspellen wie het gelag zal betalen als daar ook nog eens schaarste (en de erbij horende prijsstijgingen) aan brandstof, voedsel, medicijnen, ... bij komt. Johnson en Farage zullen daar geen last van hebben.

 • Erik Neyt

  Het migratie standpunt is de reden v/d Brexit.De Britten denken dat de migratie zal ophouden,als de uit de EU stappen.Niets is echter minder waar.Het probleem zit m.i.in het passpoort systeem dat in de UK eigelijk onbestaande is,het is daar zeer gemakkelijk om op te gaan in de massa,daar zit de reden v/d migratie in de UK.Dus ze gaan daar nog grote ogen trekken als ze zien dat zowat iedereen van buiten de EU naar de UK wil...…….