"Technici van Huawei hielpen Afrikaanse landen met spionage"

EPA
Technici van de Chinese telecomgigant Huawei hebben Afrikaanse regeringen geholpen met het bespioneren van politieke tegenstanders. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van eigen onderzoek. Huawei zelf ontkent het bericht en spreekt van "ongegronde beschuldigingen".

Het Chinese bedrijf is een grote speler in Afrika. Daarbij zouden ook hulpmiddelen zijn verkocht die de overheden daar gebruiken voor digitaal toezicht en censuur. Ook zouden werknemers van Huawei bepaalde diensten hebben verricht die tot nu toe onbekend gebleven zijn.

In ten minste twee gevallen - in Oeganda en Zambia - zou er geholpen zijn bij spionagewerk, waaronder het onderscheppen van gecodeerde communicatie. Ook zou er gebruik zijn gemaakt van mobiele gegevens om de verblijfplaatsen van mensen te achterhalen, aldus de krant. Er zou geen bewijs zijn gevonden dat de top van Huawei in China op de hoogte was van deze praktijken.

“Zwarte lijst"

Huawei wordt de laatste maanden onder vuur genomen. De Amerikanen plaatsten het bedrijf al op de zwarte lijst omdat Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Washington verdenkt Huawei van nauwe banden met de Chinese overheid en beschuldigt het bedrijf van spionagepraktijken. Het bedrijf is dat steeds blijven ontkennen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  De zwartmakerij gaat maar door

 • ANN LIMBOS

  China heeft heel Afrika in zijne binnenzak !

 • Piet Dooremont

  Trump misgunt gewoon Huawei de 2 plaats op de ranglijst van de mobilofonie. Ze denken daarmee met sterk overprijsde apple rotzooi te slijten en deken hiermee h" hun economie" te ondersteunen terwijl alle apple/ mac rotzooi vnl in china gepruduceerd wordt

 • Davy Thyssen

  Dus de boodschap is : NSA mag alles alles weten , maar een ander land dus niet.

 • patrick morel

  Gisteravond Nieuwsuur NPO2, de Chinese Hikvision bewakingscamera's spioneren voor de Chinese overheid. Die camera's vindt je overal, in de privé en ook bij de overheid, zelfs hun draadloze deurbellen bevatten spionage software. Het bedrijf Hikvision is opgericht door en voor het Chinese leger.