“Te laat om te vertrekken”: noodwaarschuwing voor bosbrand in de buurt van hoofdstad Canberra

EPA
Verschillende zuidelijke voorsteden van de Australische hoofdstad Canberra hebben een noodwaarschuwing gekregen omdat er een grote bosbrand woedt in de buurt van Namadgi National Park. 

De brandweer vroeg de bewoners van de gemeente Tharwa en een aantal landelijke gebieden in het zuiden van Canberra om "onmiddellijk een schuilplaats te zoeken". "Het is nu te laat om te vertrekken. Als je niet in het gebied bent, keer dan niet terug", luidde de boodschap van het Agentschap van de hulpdiensten van het het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (ACT) aan de bewoners. Volgens het overheidsagentschap bestrijkt de brand 4.646 hectare en komt daar ondanks de inzet van de brandweer elk uur 400 hectare bij. 

Het hoofd van de brandweer van het ACT waarschuwde de inwoners van Tharwa dat het even kan duren vooraleer de brand onder controle zal zijn. De ACT-regering heeft voor het hele territorium tot zondag de alarmfase afgekondigd omdat de grillige wind en de hoge temperaturen de bosbrand kunnen verergeren. 

Het ACT was tot nu grotendeels gespaard gebleven van de bosbranden. Die hebben al meer dan 12 miljoen hectare bos vernield in het oosten en het zuiden van Australië.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johanneke li

    geen idee of de blusvliegtuigen dit al doen, maar ik denk dat het punt bereikt is waar indammen van het vuur belangrijker is dan het te blussen; door de blusvliegtuigen een strook bos te besproeien dat nog niet in brand is maar wel op de weg van de brand ligt kun je daar preventief een "muur" opzetten waar de brand niet door kan en hiermee kan je bewoonde gebieden afschermen van de branden.