"Taliban bespreekt opvolging leider Mansoer"

Rechts in beeld het autowrak van het voertuig waarin Mansour gezeten zou hebben ten tijde van de aanval.
AP Rechts in beeld het autowrak van het voertuig waarin Mansour gezeten zou hebben ten tijde van de aanval.
De leiderschapsraad van de Afghaanse Taliban heeft gisteren overlegd over de opvolging van hun leider Mullah Mansoer, die vermoedelijk om het leven is gekomen door een aanval met drones. Dat hebben twee bronnen binnen de Taliban aan persbureau Reuters verteld.

De Taliban ontkende eerder gisteren nog dat Mansoer was gedood. 'Er is geen aanslag op hem gepleegd', aldus een verklaring van de extremistische beweging. De Amerikanen claimen dat zij Mansoer zo goed als zeker zaterdag met een aanval door onbemande vliegtuigjes hebben gedood.

Volgens de bronnen spraken Taliban-leiders tijdens een bijeenkomst op zondag wel degelijk over de opvolging van Mansoer. Een van de kandidaten is Sirajuddin Haqqani, die door veel Afghaanse en Amerikaanse functionarissen wordt gezien als de gevaarlijkste krijgsheer onder de opstandelingen.

Pakistan is boos over de Amerikaanse drone-aanval waarmee Mansoer zo goed als zeker werd gedood. Volgens het land is de aanval, die plaatsvond op Pakistaans grondgebied, een schending van haar soevereiniteit. Washington heeft de Pakistaanse premier Nawaz Sharif niet vooraf geïnformeerd, aldus Pakistan.

Mullah Mansour op een foto uit 2015.
AP Mullah Mansour op een foto uit 2015.