"Taartversiering oorzaak vuurwerkramp Enschede"

IJsfonteintjes, een soort taartversiering die onder meer confetti kan spuiten, zouden de oorzaak zijn geweest van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000, zo heeft De Volkskrant vandaag bericht. De krant baseert zich op het te verschijnen boek 'De waarheid achter de vuurwerkramp' van misdaadverslaggever Simon Vuyk.
 
Versiering wordt zware springstof
IJsfonteintjes bestaan voor 90 procent uit rookzwak buskruit (nitrocellulose) en worden in de horeca gebruikt als versiering van ijs en taarten. In combinatie met zwaarder vuurwerk wordt het een vernietigende springstof.
 
177 kilo buskruit
Getuigen zouden hebben gezien dat op 11 mei 2000 bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks een lading werd gelost. Het zou gaan om twee tot drie pallets ijsfonteintjes, waardoor er 177 kilo buskruit heimelijk op het bedrijfsterrein zou zijn opgeslagen geweest.
 
'Paddenstoelen van vuur'
Nog volgens Vuyk zou op het terrein geëxperimenteerd zijn geweest met mortierbommen, wat zeer zwaar vuurwerk is. Deze 'paddenstoelen van vuur' zouden voor 15 uur al de lucht zijn ingegaan. De fatale klap veegde om 15.35 uur de woonwijk Roombeek weg en kostte het leven aan 23 inwoners. (anp/tw)