"Syrische rebellen verhinderen evacuatie van burgers in Aleppo"

Aleppo.
REUTERS Aleppo.
De Syrische rebellen verhinderen de burgers van de wijken in het oosten van Aleppo om stad te verlaten, ondanks de "humanitaire wapenstilstand" die van kracht is. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklaard tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

"Zowel de burgers als de illegale gewapende groepen (rebellen, red.) hadden de mogelijkheid om de stad zonder problemen te verlaten, maar de rebellen schenden het staakt-het-vuren en verhinderen de evacuatie van de burgers", verklaarde Lavrov tijdens het gesprek, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Oude beloftes
De Russische minister "wees nogmaals op het feit dat de Verenigde Staten hun oude beloftes moeten nakomen om de gewapende groepen van de gematigde oppositie te scheiden van de terroristische groepen". Hij verwijst zo naar de gematigde rebellen, die worden aanvaard door Moskou, en de jihadisten van Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere Al-Nusra Front.

Kerry en Lavrov zijn overeengekomen dat de Amerikaanse en Russische experts rond deze kwesties zullen blijven werken.

Humanitaire wapenstilstand
Het telefoongesprek op initiatief van Washington vond plaats op de eerste dag van de humanitaire wapenstilstand in Aleppo, die werd uitgeroepen door Moskou na weken van zware bombardementen. Momenteel hebben echter amper mensen gebruikgemaakt van de acht humanitaire doorgangen die werden ingesteld om burgers en rebellen uit het oosten van de stad te laten vertrekken.

Honger als wapen
Volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon kwamen bij de "vreselijke" bombardementen op Aleppo sinds 23 september al 500 mensen om het leven, en raakten 2.000 anderen gewond. Een kwart van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen. In de bezette gebieden slinkt de voedselvoorraad bovendien snel, aldus Ban. "Honger wordt gebruikt als wapen" in dit offensief. "De voedselvoorraad zal eind deze maand uitgeput zijn." De secretaris-generaal roept dan ook op tot "een volledige humanitaire doorgang vanuit het oosten van Aleppo".