"Strijders van Taylor aten VN-medewerkers op"

UNKNOWN

In opdracht van Charles Taylor hebben militieleden enkele VN-medewerkers gedood en opgegeten. Dat heeft een getuige in de rechtszaak tegen Taylor, de voormalige president van Liberia, vandaag gezegd. Taylor wordt ervan beschuldigd als president van buurland Liberia rebellen in Sierra Leone te hebben gesteund en schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Aanklagers omschrijven getuige Joseph 'Zigzag' Marzah, een adjudant van Taylor, als een van hun belangrijkste troefkaarten. Hij zou immers alles weten van de operaties van Taylor in Liberia en Sierra Leone.

Peper en zout
"Gaf Charles Taylor u het bevel om mensen op te eten?" vroeg de advocaat van Taylor, Courtenay Griffith, aan Marzah. "Ja, om een voorbeeld te stellen zodat de mensen bang werden", antwoordde Marzah. De advocaat vroeg vervolgens hoe je een mens kookt. Marzah somde op feitelijke toon de procedure op. Het lijk werd eerst schoongemaakt, onthoofd en dan met peper en zout gekookt. "Vijanden zijn immers geen mensen meer", zo werd hem verteld.

De meeste slachtoffers waren leden van de stam Krahn, waartoe de voormalige Liberiaanse president Samuel Doe behoort. Taylor poogde hem in 1989 af te zetten. (novum/svm)

Charles Taylor.
UNKNOWN Charles Taylor.