‘Street pooling’ ware plaag in Parijs: inwoners draaien brandkranen open, jongetje (6) kritiek nadat hij door waterstraal in de lucht wordt gekatapulteerd

Een archiefbeeld uit juni 2017: inwoners hebben brandkraan geopend in Parijs.
afp Een archiefbeeld uit juni 2017: inwoners hebben brandkraan geopend in Parijs.
Wanneer het volop zomert, keert ook een bizar fenomeen terug naar de straten van Parijs: street pooling. Inwoners die verkoeling zoeken, openen brandkranen en laten hun buurt in het water baden. Maar dat is niet zonder gevaar. Om nog maar te zwijgen over de waterverspilling.

Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Parijse brandweer, werden woensdagavond opnieuw meerdere brandkranen opengedraaid in voorstad Saint-Denis. Een kind van zes jaar werd daarbij “hoog in de lucht gegooid door een krachtige waterstraal van enkele meters hoog”, zo verklaarde Florian Lointier van de brandweer.

Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, bleek het Syrische jongetje meerdere breuken te hebben opgelopen. Vervolgens kreeg hij tijdens het vervoer naar het ziekenhuis een hartstilstand. Hij zweeft nog steeds tussen leven en dood.

Laurent Russier, de burgemeester van Saint-Denis reageerde gisteren geëmotioneerd toen hij benadrukte hoe gevaarlijk street pooling is: “Zelfs een hittegolf rechtvaardigt het willekeurig openen van brandkranen niet”, zei hij. Sinds 1 juni is er al 25 maal een brandkraan op onwettige manier opengedraaid. 

Het fenomeen dat komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, dook voor het eerst bij onze zuiderburen op in de zomer van 2015 en is sindsdien een weerkerend probleem wanneer de temperaturen oplopen. Twee jaar later werden op een weekend tijd zelfs 200 brandkranen geopend in Parijs. De waterbeheerder rekende uit dat dit neerkwam op een verspilling van maar liefst 600.000 kubieke meter drinkwater, het equivalent van 240 olympische zwembaden. Of een verlies tussen 2 en 3 miljoen euro.

Vorig jaar werden er minder inbreuken vastgesteld, vermoedelijk omdat er geen lange periodes met hoge temperaturen waren. Maar tijdens de extreme hittegolf die Frankrijk momenteel treft, zou street pooling wel weer een hoge vlucht kunnen nemen, vrezen de autoriteiten.

In theorie riskeert een onverlaat tot 5 jaar cel en een boete van 75.000 euro. Maar in de praktijk komt het zelden tot een veroordeling.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Schuermans

  Jean Luc Barra, dat zou idd een oplossing zijn. Maar ze moeten gewoon overal met hun tengels afblijven.

 • Kevin van Goethem

  Diegene die dit doen kosten sowieso geld aan de gemeenschap. Ik werk op de heetste momenten van de dag.

 • jean-luc barra

  Is dat nu zo moeilijk om er een slot op te zetten dat enkel door de bevoegde diensten kan ontgrendeld worden ?

 • ann Van Damme

  Als de overheden wat meer inlevingsvermogen hadden met mensen die het niet zo breed hebben om in een zwembad te kunnen duiken tijdens de hitte, dan zouden ze zelf voor verkoeling zorgen door vb. het aanleggen van speelse grondfonteinen. De inwoners zouden er dan zelfs niet aan denken om die brandkranen open te draaien.

 • Stef Wuyts

  Luc Brouckaert, het is wel strafbaar maar het komt zelden tot een veroordeling omdat men niet kan vaststellen wie de schuldige is, en in veel gevallen zijn het toch minderjarigen die ze niet kunnen vervolgen. Diegenen die deze verspilling geen probleem vinden, kunnen dan ook ineens de factuur betalen. Wie weet zijn het dezelfde vrijbuiters die betogen voor het milieu en tegen de hoge energie- en waterkost?