"Stop criminele bende motorclub te noemen"

"Dagelijks last"

ANP - thinkstock
Twee dagen na de grootschalige politieactie in Limburg waarbij twaalf leden van de Hells Angels zijn opgepakt en een omvangrijk wapenarsenaal in beslag is genomen, trekt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) aan de alarmbel.

Zij zijn het beu dat de ruim 700.000 Nederlanders die voor hun hobby motorrijden door het woord 'motorclub' in verband worden gebracht met criminele motorbendes. De  leden van de KNMV hebben daar dagelijks last van.

Motorclubs krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te horen dat ze niet welkom zijn als ze in een horecagelegenheid willen reserveren. Ook krijgen ze van gemeenten niet altijd toestemming om een familie-evenement te organiseren. Het woord 'motorclub' wordt zo "misbruikt".

Uit onderzoek van de universiteit van Leiden uit september 2017 blijkt dat meer dan de helft van leden van Nederlandse outlaw-motorclubs als Satudarah, No Surrender, Hells Angels, Bandidos (allen zijn ook in ons land actief, red.) ooit veroordeeld is voor een geweldsmisdrijf. Een op de drie leden met een strafblad heeft bovendien meer dan tien veroordelingen achter zijn naam staan.

Outlaw motorcycle gangs

De belangenvereniging vindt dat de Nederlandse parlementairen niet meer zouden moeten spreken over criminele motorclubs als het eigenlijk gaat over outlaw motorcycle gangs. "Het beschadigende effect zit hem in het feit dat gemakshalve meestal de toevoeging 'criminele' wordt weggelaten, waardoor in woord en geschrift de werkelijke betekenis van het woord 'motorclub' voortdurend geweld wordt aangedaan", aldus de belangenvereniging van en voor motorrijders. 

Bij de inval op verschillende Hells Angels-adressen in Limburg werden onder andere een raketlanceerder, nazi-vlaggen en heel wat vuurwapens in beslag genomen.
TONY VAN GALEN Bij de inval op verschillende Hells Angels-adressen in Limburg werden onder andere een raketlanceerder, nazi-vlaggen en heel wat vuurwapens in beslag genomen.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven Haelterman

  als support lid van Satudarah MC vindt ik dit niet kunnen. Het is nog steeds een MC (Motorcycle Club) en geen een of andere criminele organisatie of maffia. 1%er of niet het blijft een MC.

 • Luc Vanderkelen

  Browaeys koop je uk ne moto he jongen,zure gast

 • pascal de bruycker

  Roger Wellens , u zegt altijd correct betaald..., tuurlijk , ze hebben genoeg aan misdaadgeld zeker ? Hoe naïef is u ! Zoals in elke categorie heb je overal goede en slechte , zowel bij autobestuurders als motorfietsbestuurders ; gans dat macho gedoe van Angels is om te imponeren en ze zullen wel weer spitsvondige advocaten hebben om die gasten vrij te krijgen . Het zijn doetjes...Dat motorclub gedoe is enkel een dekmantel .

 • Gerry Cle

  De Hells Angels en Outlaws zijn inderdaad geen motorclubs maar eerder maffiafamilies.

 • Jean-Pierre Browaeys

  En waarom moeten motorrijders nergens parkeergeld betalen? Tegenwoordig is een ticket zelfs niet meer nodig. Alles gaat elektronisch. Weer de zoveelste discriminatie ten nadele van de automobilisten.