“Stichter Legionairs van Christus misbruikte zeker zestig minderjarigen”

Marcial Maciel heeft tijdens zijn leven zeker zestig kinderen misbruikt. Hij stierf in 2008, zonder ooit te zijn berecht voor zijn daden.
Marcial Maciel heeft tijdens zijn leven zeker zestig kinderen misbruikt. Hij stierf in 2008, zonder ooit te zijn berecht voor zijn daden.
Minstens 175 minderjarigen zijn tussen 1941 en 2019 het slachtoffer geworden van seksueel geweld van leden van de ultraconservatieve priestercongregatie Legionairs van Christus. Oprichter Marcial Maciel zou zelf zeker zestig minderjarigen misbruikt hebben. Dat blijkt uit een intern rapport van de organisatie.

De daden werden gepleegd door 33 priesters en diakenen. De Mexicaanse stichter van de orde, Marcial Maciel, misbruikte zelf zeker zestig minderjarigen, aldus het rapport. Dat werd opgesteld door een commissie die in juni werd opgericht. In de grote meerderheid van de gevallen gaat het om adolescente jongens tussen de 11 en 16 jaar.

Verder blijkt nog dat 18 van de 33 religieuzen die misbruik hebben gepleegd, nog steeds deel uit maken van de congregatie. Ze mogen echter geen taken meer uitvoeren waarbij ze in contact komen met minderjarigen.

Misbruikketen

Van de 33 daders zijn 14 zelf ooit misbruikt door de legionairs. Daarom spreekt het rapport van “misbruikketens”, waarbij “een slachtoffer van een legionair op termijn op zijn beurt een agressor wordt”. “In die zin is het symbolisch dat 111 minderjarige slachtoffers die misbruikt zijn in de congregatie het slachtoffer zijn van Maciel, van een van zijn slachtoffers of een slachtoffer van zijn slachtoffers.”

De commissie vermoedt dat het aantal slachtoffers nog hoger ligt. Al jaren duiken er beschuldigingen op over pedofilie bij de priestercongregatie in verschillende landen, met name in de Verenigde Staten, Chili en Duitsland.

De Legionairs van Christus, die in verschillende landen educatieve centra hebben, bevestigen dat er vooruitgang is geboekt in een proces van “herstel en verzoening” met 45 slachtoffers. Dat proces willen ze nog uitbreiden naar andere slachtoffers. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roger Deprez

    Die hele organisatie heeft niets met christus te maken als er zo zaken gebeuren, men moet toch beginnen te twijfelen aan religie als men ziet wat daarmee allemaal gebeurt, om nog niet te spreken van al de oorlogen waar zijn de schuld van zijn in het verleden.

  • luc vanessa

    nogmaals bewezen dat religie voor niets deugd , maar alleen om de brave burger onder de knoet te houden en te misbruiken .