'Stemfie' mag in Nederland

ANP
Het wordt in Nederland niet verboden om selfies in een stemhokje, de zogenaamde 'stemfies', te maken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald naar aanleiding van een kort geding dat het Platform Bescherming Burgerrechten had aangespannen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar maakten honderden mensen een stemfie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk liet rond die verkiezingen via Twitter en in een brief aan gemeenten weten dat het maken van een stemfie is toegestaan, zeer tot ongenoegen van het Platform Bescherming Burgerrechten dat naar de rechtbank stapte.

De burgerrechtenbeweging verzette zich tegen de stemfies, omdat daarop te zien is op wie de fotograaf gestemd heeft.

In België is het maken van een stemfie streng verboden. In onze grondwet staat dat het stemgeheim steeds bewaard moet blijven. Als er handelingen verricht worden die dat stemgeheim doorbreken, is het de taak van de voorzitter van het stembureau om in te grijpen. Bijkomende reden is dat de wachtrijen aan het stemlokaal alleen maar langer zouden worden maken.

Wie in België toch een selfie in het stemhokje maakt, riskeert een zware boete. Volgens artikel 203 van het kieswetboek kan de hoogte van de boete variëren tussen de 300 en de 3.000 euro.