"Spring niet want het zal pijn doen": Golden Gate Bridge krijgt stalen vangnetten tegen zelfmoord

Een simulatie van hoe het net er zal uitzien.
ggbsuicidebarrier.org Een simulatie van hoe het net er zal uitzien.
Sinds de bouw van de bekende Golden Gate Bridge in San Fransisco - 80 jaar geleden - sprongen al meer dan 1.500 mensen hun dood tegemoet vanaf het monument. Donderdag startte de bouw van een stalen net juist onder het brugoppervlak en dat moet ervoor zorgen dat het cijfer niet verder de hoogte in gaat. De werken zullen vier jaar duren en 188 miljoen euro kosten.

"Het lijkt veel geld voor een net, maar dat is het niet", aldus Nancy Pelosi (Dem), die de stad vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden, "we kunnen er levens mee redden."

36 slachtoffers
Vorig jaar nog stapten 36 mensen uit het leven door van de iconische brug te springen. En dat cijfer moet omlaag, zo klinkt het. De komende jaren zullen langs weerskanten van de 2,7 kilometer lange brug dan ook stalen vangnetten bevestigd worden. Die zullen zes meter uitsteken en ongeveer twee verdiepingen onder het voetpad hangen. Wie er toch in springt, zal er zo goed als zeker gebroken botten aan overhouden. Bedoeling is echter dat het mensen vooral zal ontraden om van de brug te springen, eerder dan springers op te vangen.

"Spring niet want het zal pijn doen", aldus Ewa Bauer, de Golden Gate Bridge, Highway and Transportation District Chief Engineer. "Daar willen we toch extra op drukken."

Het 'zelfmoordnet' komt er onder meer op vraag van de nabestaanden van slachtoffers die al van de brug sprongen. "Binnenkort zal geen enkele familie nog een dergelijke tragedie moeten meemaken", aldus Kymberlyrenee Gamboa. Haar 18-jarige zoon sprong in 2013 zijn dood tegemoet.

ggbsuicidebarrier.org

Onderzoek toont overigens aan dat 90 procent van de mensen die zelfmoord proberen te plegen en het overleven, uiteindelijk niet sterven aan zelfmoord. Dat blijkt uit een studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de gratis Zelfmoordlijn op 1813.