‘Spitzenkandidaat’ Europese christendemocraten wil gebruik valse namen op sociale media verbieden

Manfred Weber (r.), ‘Spitzenkandidaat' van de EVP, naast Frans Timmermans, zijn concurrent van de sociaaldemocraten van S&D.
Christoph Soeder/dpa Manfred Weber (r.), ‘Spitzenkandidaat' van de EVP, naast Frans Timmermans, zijn concurrent van de sociaaldemocraten van S&D.
Volgens Manfred Weber, de topkandidaat voor de Europese Volkspartij EVP bij de Europese verkiezingen, moeten gebruikers van sociale media verplicht worden hun eigen naam te gebruiken in plaats van een schuilnaam. Dat zei hij op een debat met de kandidaat van de sociaaldemocraten, Frans Timmermans, op een debat van het Duitse ZDF.

Weber en Timmermans zijn de kopmannen die door hun partij naar voren zijn geschoven als boegbeeld over de lidstaten heen voor de Europese verkiezingen, de zogenaamde ‘Spitzenkandidaten’ (afgeleid uit het Duitse ‘Spitzkandidat’, topkandidaat). Bedoeling van het systeem is dat de kandidaat van de grootste partij vervolgens de nieuwe Europese Commissievoorzitter wordt.

Beiden kregen de vraag voorgeschoteld of ze steun zouden verlenen aan een verbod om valse namen te verbieden op sociale media. Weber zei ja, Timmermans nee.

Weber vergeleek de sociale media van vandaag als “een publieke ruimte”. “En in de publieke ruimte hebben we het principe dat iedereen zijn of haar gezicht toont. Daarom moet ook iedereen op sociale media zeggen wie ze zijn en er achter een bepaald profiel zit.” 

Timmermans noemde zo’n verbod veel te verregaand. “Mensen moeten de mogelijkheid blijven behouden om een andere naam te gebruiken.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willem merken

  Zijn dat de problemen waar de high politiek nachtmerries van krijgt of dat ze hun centen niet op tijd gaan krijgen?

 • Piet Van Buggenhout

  Identificeerbaarheid in geval van problemen zou moeten volstaan. Anders gaan we naar 2 maten en 2 gewichten waarbij auteurs, acteurs, zangers enz wel een schuilnaam mogen gebruiken en gewone burgers niet

 • raf janssens

  Alles wil men verbieden. Ik wacht al jaren op iets dat men wil toestaan. Behalve de hele wereld toelaten in de EU heb ik nog niet veel gezien.

 • patrick morel

  Meestal vallen de maskers af als ze verkozen zijn, want kunnen we daar tegen doen, wegsturen. Politici geven me ook de indruk 15 klonen te hebben en zeer vergeetachtig te zijn.

 • Benny Deridder

  Op voorwaarde dat de media ook steeds die namen vermeld, alsook al de nationaliteiten, dewelke die persoon bezit.