“Spanningen met Iran kunnen tot militaire escalatie leiden”

Mike Pompeo.
EPA Mike Pompeo.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwt de VS voor een mogelijke militaire escalatie door de spanningen met Iran. Dat zei hij vandaag tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo in Brussel. 

Pompeo zakte onverwachts af naar Brussel, waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen over onder meer de situatie in Iran. Die is steeds meer gespannen nu de VS het nucleaire akkoord met de Islamitische Republiek hebben opgezegd en opnieuw sancties hebben ingevoerd. Teheran stelde de andere westerse mogendheden die wel nog in het atoomakkoord zitten vorige week een ultimatum. Zij krijgen zestig dagen om de Iraanse markt te beschermen tegen Amerikaanse sancties, anders dreigt het land ermee de uraniumproductie te verhogen.

Pompeo sprak vandaag met de Duitse minister Heiko Maas. Duitsland is samen met Frankrijk en Groot-Brittannië apart betrokken in het nucleaire akkoord, de rest van de lidstaten wordt vertegenwoordigd door de Europese Unie. Maas heeft zijn Amerikaanse collega duidelijk gemaakt dat hij bezorgd is om de spanningen in de regio en waarschuwde voor een mogelijke militaire escalatie die "niet wenselijk" is. Ook de Britse buitenlandminister Jeremy Hunt waarschuwt voor “serieuze en onbedoelde escalatie” van het conflict.

Voor Duitsland is het atoomakkoord met Iran de basis om te vermijden dat het land kernwapens ontwikkelt. De Europeanen houden dus vast aan het akkoord, herhaalde hij. Eerder op de dag verklaarde ook de Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini dat de EU niet van plan is uit de deal te stappen.

Heiko Maas met zijn Kroatische collega Marija Pejcinovic Buric.
AFP Heiko Maas met zijn Kroatische collega Marija Pejcinovic Buric.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Het trio Trump, Pompeo en Bolton de grootste gevaar voor de wereldvrede. Alleen mits hen preventief in een instelling te plaatsen kunnen ze in de VS groter onheil voorkomen.

  • Janneke Alsberg

    Kissinger tweette ooit de uitspraak: ''Met wie moeten we spreken in Europa??'' Er is niks verbetert. Mike Pompeo onderhandelt afzondelijk met Duitsland, Frankrijk en Engeland en ook nog eens met de rest van de EU via ons aller Frederika. Duitsland stelt zelfs snoeihard dat... ''verdere escalatie niet wenselijk is...'' Wat een verzameling geslachtsloze wezels en kwezels zijn we geworden.

  • Bruno Willems

    Er is maar één land dat spanningen met Iran veroorzaakt en da 's de U.S. Alweer.