"Spanje schendt Britse soevereiniteit in Gibraltar"

AFP
De Britse overheid beschuldigt Spanje ervan de Britse soevereiniteit in Gibraltar te hebben geschonden. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden Spaanse schepen en een helikopter meerdere keren in Britse wateren rond het schiereiland zijn gekomen, "waarbij de internationale wetten werden geschonden".

Het ging om een schip van de Spaanse politie dat ingezet wordt in de strijd tegen drugshandel en het witwassen van geld. Zowel zaterdag als zondag zou het in Britse wateren zijn gekomen, bij de achtervolging van vermoedelijke criminelen. "Maar het blijft volkomen onaanvaardbaar en onwettig om onze wateren binnen te varen zonder ons op de hoogte te brengen", aldus de Britse staatssecretaris Hugo Swire. De Spanjaarden hadden immers de hulp van de lokale politie van Gibraltar moeten inroepen, luidt het. De Britten gaan de kwestie met spoed aankaarten bij de Spaanse overheid.

Spanje liet gisteren weten zich van geen kwaad bewust te zijn. "De wateren zijn Spaans", zei een ambtenaar van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het waren Spaanse boten in Spaanse wateren die zich bezighouden met illegale activiteiten als tabakssmokkel of illegale visserij."

Regelmatig spanningen
Het komt regelmatig tot spanningen tussen beide landen over Gibraltar. Het gebied is zes vierkante kilometer groot en heeft 30.000 inwoners, maar is wel strategisch gelegen aan de Middellandse Zee. De Britten en de Nederlanders veroverden in 1704 samen Gibraltar. Bij de Vrede van Utrecht werd de rots toegewezen aan Groot-Brittannië.

Verreweg de meeste inwoners van Gibraltar willen Brits blijven. Spanje ziet het echter als bezet gebied en eist het schiereiland terug. Van tijd tot tijd laait de ruzie op, zo ook in de laatste jaren. Groot-Brittannië stelde eind 2014 dat er in de voorgaande jaren zo'n 600 Spaanse boten illegaal het territoriale water op waren gevaren.