"South Stream-pijplijn onmogelijk zolang Rusland niet van toon verandert"

REUTERS
Vooruitgang in het South Stream-project, dat een gaspijplijn voorziet van Rusland tot Italië, is slechts mogelijk als Rusland van toon verandert ten aanzien van Oekraïne. Daar heeft eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger voor gewaarschuwd in het Duitse Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

"We zullen de onderhandelingen hernemen wanneer onze Russische partner zich opnieuw schikt naar de gebruiken van het internationaal recht en klaar zal zijn voor constructieve samenwerking op basis van ons recht op energie", aldus Oettinger. "In de huidige situatie, met een situatie van quasi-burgeroorlog in het oosten van Oekraïne en terwijl Moskou de regering in Kiev niet erkent, zullen we zeker nergens toe komen met onze onderhandelingen."

South Stream moet Rusland via de Zwarte Zee verbinden met Bulgarije, zonder nog langs Oekraïne te moeten passeren. Vanuit Bulgarije zou de pijplijn verderlopen naar Griekenland en Italië enerzijds, en Servië, Hongarije, Slovenië en eventueel ook Oostenrijk anderzijds. Het project is in handen van de Russische gasreus Gazprom en het Italiaanse ENI.