"Slechte nazi's" voorkwamen invasie in Engeland

PHOTO_NEWS
Een geplande Duitse invasie in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog mislukte door toedoen van Duitsers zelf. Met opzet werden amateuristische agenten op pad gestuurd om de inval voor te bereiden. Daar zat de chef van de militaire inlichtingendienst in Hamburg, Herbert Wichmann, achter die banden had met het verzet.

Dit blijkt uit nieuw historisch onderzoek. Zeker 20 agenten werden in 1940 naar Groot-Brittannië gestuurd. Wichmann koos daarvoor opzettelijk slecht voorbereide, amateuristische mensen uit, die de taal slecht spraken en het land niet goed kenden. Onder hen waren ook Nederlanders, zoals een 24-jarig lid van de Nederlandse collaborerende partij NSB, die al na enkele uren tegen de lamp liep. In weerwil van een wettelijke verbod bestelde hij al 's ochtends alcohol in een pub, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel vandaag.

"Deze spionnen waren ongelofelijk slecht opgeleid", aldus de toenmalige chef contraspionage van de Britse geheime dienst MI5. Wichmann en zijn medestrijders werden na de oorlog door MI5 verhoord. Die agenten concludeerden achteraf dat zij "goede Duitsers, maar slechte nazi's" waren.

Herbert Wichmann.
kos Herbert Wichmann.