"Slavenhandel een van de grootste misdaden van de geschiedenis"

Naar aanleiding van de internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van de slavernij heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon de mensenhandel als een van de "grootste misdaden van de geschiedens" genoemd. "Deze wereldwijde tragedie zonder voorgaande heeft vierhonderd jaar lang miljoenen mensenlevens gekost", zei Ban in New York. Wat betreft de historische omvang is het "verschrikkelijk ironisch" dat niet voldoende over de slavenhandel bekend is, zei Ban.

Ban Ki Moon hekelde tegelijkertijd moderne vormen van onderdrukking. Miljoenen mensen lijden vandaag onder dwangarbeid en seksuele uitbuiting of zijn slachtoffer van mensenhandel, onder hen ook vele kinderen. Racisme en discriminatie hebben nog steeds ernstige en in veel gevallen dodelijke gevolgen, aldus Ban.

Harry Belafonte
De Amerikaanse zanger en acteur Harry Belafonte, die als UNICEF-ambassadeur aan de herdenkingsplechtigheid deelnam, vorderde wetenschappelijke studies en een duidelijke toelichting over de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel. Herdenkingen en monumenten zijn niet genoeg. "Slavernij bestaat nog steeds", zei de 81-jarige zanger aan de pers. Belafonte zet zich al decennialang in voor mensen- en burgerrechten.

De slavenhandel over de Atlantische Oceaan wordt beschouwd als een van de ergste schendingen van de mensenrechten. Miljoenen mensen werden in Afrika tot slaaf gemaakt en per schip overgebracht naar Noord- en Zuid-Amerika en naar de Caraïben. De slavenhandel werd in Groot-Brittannië op 25 maart 1807 afgeschaft. In de Verenigde Staten werd de slavernij in 1865 in alle staten officieel verboden. (belga/bf)