“Slachtoffers van Jack the Ripper waren geen prostituees”

Jack the Ripper vermoordde in 1888 vijf vrouwen in de straten van Londen.
Museum in Docklands Jack the Ripper vermoordde in 1888 vijf vrouwen in de straten van Londen.
De slachtoffers van Jack The Ripper waren misschien geen prostituees. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van historica Hallie Rubenhold. Volgens haar is die foutieve informatie dankzij vrouwonvriendelijke agenten in de dossiers gekomen.

Geen seriemoordenaar die wereldwijd zo tot de verbeelding spreekt dan Jack The Ripper. Tussen september en november 1888 vermoordde hij vijf vrouwen in de straten van Londen. Bij elk van hen was hun keel overgesneden en bij de meesten waren er ook enkele organen verwijderd. In de afgelopen 130 jaar braken talloze onderzoekers hun hoofd op de zaak, maar niemand kon met zekerheid de identiteit van The Ripper achterhalen.

In de politierapporten valt te lezen dat de vijf slachtoffers prostituees waren. Ze zouden op de straten van de Britse hoofdstad hebben rondgedwaald op zoek naar cliënteel. Men ging er tot op heden dus van uit dat de beruchte moordenaar het specifiek op die doelgroep had gemunt.

Tweederangsburgers

Dat spreekt de Britse historica Hallie Rubenhold nu tegen. Volgens haar zouden zeker niet alle slachtoffers prostituees geweest zijn. Meer nog: slechts één of twee van hen zouden aan het tippelen geweest zijn. Dat schrijft ze in haar nieuwe boek The Five, over de vijf slachtoffers van The Ripper dat in april uitkomt.

“We zijn gefascineerd door Jack The Ripper en de moorden die al 130 jaar lang niet opgelost raken”, zegt ze tegen The Sunday Telegraph. “We trokken echter nooit in twijfel hoe betrouwbaar de politierapporten waren in die tijd. De wereld waarin deze vrouwen leefden, was er één waar ze behandeld werden als tweederangsburgers.”

Volgens haar schreef de vrouwonvriendelijke politie in die tijd in veel gevallen ‘prostituee’ neer wanneer vrouwen uit een lagere klasse dood werd teruggevonden. Veel onderzoek naar de slachtoffers werd er niet gedaan. Vandaar ook dat we zo weinig over hen weten.

Vriend van de Prince of Wales

In haar boek onthult Rubenhold toch heel wat nieuwe informatie over de vijf dames. Eén van hen zou een koffiebar hebben uitgebaat in de wijk Poplar terwijl een ander slachtoffer een tijd lang inwoonde bij een vriend van de Prince of Wales. Enkel Mary Jane Kelly (het laatste slachtoffer) was volgens Rubenhold daadwerkelijk een prostituee. Over het derde slachtoffer, Elizabeth Stride, vond ze te weinig informatie om conclusies te trekken. De andere drie waren volgens haar alleszins zeker geen prostituees.

De nieuwe informatie van Rubenhold slaat een diep gat in de 130 jaar oude theorieën over Jack The Ripper. Veel historici zijn het grondig met haar oneens en vinden de bewijzen die ze aanhaalt niet overtuigend. Dat laat Rubenhold echter koud. “Mijn voorspelling: ongeacht wat er in mijn boek komt te staan, zullen velen wel ergens een reden vinden om het aan stukken te rijten en te veroordelen.”

Museum in Docklands21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • didier de coster

  hij zit in een bos in een chalet , maar gaan ze hem vinden ???? hebben ze niks anders te doen aub

 • Christine Laevers

  In 1888 was er in Engeland, net zoals nu trouwens, een zeer verarmde arbeidsklasse. Heel moeilijk de lijn te trekken tussen een full-time prostitué en een arbeidster in een van de vele fabrieken. Als ze nu de serial killers in de maak maar tijdig de pas kunnen afsnijden. Dat is belangrijker.

 • Antonio Rinaldi

  En de politie heeft de dader nooit gevonden omdat het van hogerhand niet mocht.

 • Hedwig Jacobs

  Misschien kunnen we nu binnenkort het dossier afsluiten, er is toch veel veranderd tegen vroeger nu krijgt een moordenaar en crimineel een briefje om het land te verlaten, alhoewel dit nooit een verplichting is, want justitie is nog altijd veel te zwak en heeft geen geld en tijd en manschappen om dit daadwerkelijk uit te voeren, en er zijn ook verkiezingen op komst, alle agenten zijn opgeroepen om het verkeer te regelen.

 • Frederique Vrijleven

  Hopelijk vinden ze hem snel!