“Sla hem, sla harder”: India kampt met stijgend aantal haatmisdrijven waarbij burgers het heft in handen nemen

In 2015 werd er een schooldirecteur door de bevolking aangepakt nadat hij beschuldigd werd van pedofilie.
AP In 2015 werd er een schooldirecteur door de bevolking aangepakt nadat hij beschuldigd werd van pedofilie.
Nadat de Indiase hindoe-nationalist Narendra Modi in 2014 benoemd werd tot minister-president steeg het aantal haatmisdrijven. Daarbij is de moslimminderheid het grootste slachtoffer en de hindoes lijken getransformeerd tot gewelddadige moordenaars. Uit cijfers blijkt dat het aantal religieuze rellen tussen 2014 en 2017 zelfs met 28 procent steeg.

Voor het hindoeïsme zijn koeien heilige dieren. Gelovigen gaan er een stapje voor opzij en eten uit respect geen rundvlees, je mag de dieren immers niet doden. Toch zijn er tal van moslims die rundvlees proberen te smokkelen, waaronder Alimuddin Ansari. De man kende de risico’s, maar verdiende voldoende geld voor de gevaarlijke job die hij uitoefende. Het doel was brood op de plank brengen voor zijn gezin. 

Op een warme dag trok zijn busje de aandacht. Een menigte hindoes dwongen hem naar een marktplein te rijden waar een nog grotere massa Ansari opwachtte. De man werd uit zijn auto gesleurd en een grote groep hindoes met bamboestokken omsingelde hem. Ze duwden zijn bus om en staken die in brand waarna het rundvlees op de straten belandde. Dat wakkerde de furie aan: “Sla hem, sla hem, sla hem harder!” Ansari werd geslagen en geschopt en stierf aan zijn verwondingen nog voordat hij het ziekenhuis bereikte.

Elf mannen werden gearresteerd, maar allen werden ze, na hevig protest, vrijgelaten wegens “onvoldoende bewijsmateriaal”.

WhatsApp
Bovendien werd alles gefilmd én live uitgezonden via WhatsApp. Zelfs de vrouw en zoon van Ansari zagen hoe hij hardhandig werd aangepakt. “Mijn vader was een goed man, hij zorgde goed voor zijn gezin”, vertelde de zoon, Ahktar Ansari (22). “Ik zag hoe hij vermoord werd, maar kon niets doen. Dat deed zoveel pijn.”

En het online platform wordt vaker gebruikt om keet te schoppen. India is dan ook de belangrijkste afzetmarkt voor WhatsApp. Per dag worden er in het land ruim dertien miljard berichten gestuurd, vaak via groepen waar het hele dorp lid van is. Die groepen spreken via hetzelfde platform af wanneer ze vermoeden dat iemand rundvlees smokkelt, kinderhandelaar is of pedofiel. 

WhatsApp tracht de Indiase bevolking te informeren over de gevaren van WhatsApp.
AFP WhatsApp tracht de Indiase bevolking te informeren over de gevaren van WhatsApp.

Gewelddadige burgerwacht

Ansari was dus niet de enige die zo’n gruwelijke dood te wachten stond, velen volgden. Een deel van het geweld is te wijten aan het schenden van de rechten van de koe. Hindoes maken ongeveer tachtig procent van de Indiase bevolking uit waardoor hun religie als wet geïnterpreteerd wordt. Zo patrouilleren troepen burgers over de straten, op zoek naar rundvleessmokkelaars.

Weinig blijk van berouw

Modi beweert dan wel dat zijn regering zulke burgerwachten opspoort en afstraft, maar volgens critici van zijn beleid moedigt hij de extremisten net aan. En de cijfers lijken voornamelijk het laatste statement te bevestigen: meer dan de helft van de gerapporteerde haatmisdrijven vonden afgelopen jaar plaats in drie staten in het noorden van India waar zijn aanhang het grootst is.

Terwijl er tussen 2010 en 2013 slechts tien haatmisdrijven of lynchpartijen gerapporteerd werden via media, waren dat er 2017 al 74. Tijdens interviews toont Modi weinig berouw over de vele gewelddadige conflicten in zijn land. “Ik doe niets fout”, herhaalt hij keer op keer. 

Minister-president Narendra Modi
REUTERS Minister-president Narendra Modi10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mathias Lunders

  Volgens de definiëring dient dit te worden behandeld als terrorisme. Dit is puur hindoe terreur.

 • Michel de Coorebyter

  Iedereen verontwaardigd? De manier waarop bij ons regelmatig iemand in de pers of op de sociale media aangepakt wordt is nauwelijks beter. Alleen komt er geen fysisch geweld bij te pas, maar gekraakt worden ze.

 • frieda schaut

  afschuwelijk wat daar gebeurt, we leven wel niet meer in middeleeuwen hé

 • Rudolf Pawly

  Godsdienst staat nog steeds eeuwen achter en dan nog voor wat ? Er is gewoon NIETS om in te geloven ! B

 • Caroline Bex

  Rechten van de koe zijn belangrijker dan mensenrechten of vrouwenrechten daar! Want zo is de rangorde daar Hindoeman - Koe - Hindoekind - Hindoevrouw - restcategorie