"Situatie vluchtelingenkamp Lesbos bereikt kookpunt"

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.
Georgios Makkas Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties slaat alarm over de situatie in het overvolle vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. De situatie bereikt daar een "kookpunt'', zegt een woordvoerder van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

Het vluchtelingenkamp Moria biedt plaats aan 2.000 mensen, maar volgens de UNHCR worden momenteel 7.000 migranten en asielzoekers ondergebracht. Ongeveer een kwart van hen is minderjarig. De organisatie wil dat asielzoekers die in aanmerking komen voor opvang op het vasteland sneller worden overgeplaatst.

Ook op andere Griekse eilanden zou de situatie nijpend zijn. In een centrum op Samos zitten 2.700 migranten, bijna vier keer meer dan waar het voor is ontworpen. Verder zijn ook in kampen op Chios en Kos veel meer vluchtelingen opgevangen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

De woordvoerder zegt dat er grote zorgen zijn over slechte sanitaire voorzieningen, gevechten tussen gefrustreerde groepen en een toenemend aantal gevallen van seksueel misbruik in de kampen. Hij stelt dat andere EU-lidstaten de landen moeten helpen waar veel vluchtelingen aankomen.

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.
afp Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daisy Vanreet

  Mijn sympatie gaat uit naar de eilandbewoners, zij hebben dit niet verdiend. Al die eilanden gaan naar de haaien want het toerisme klapt ineen.

 • Paul Boutsen

  Nog wat geduld Grieken, de EU is bezig met belangrijker zaken, het zomeruur.

 • Theo Schuermans

  Dat ze die fortuinzoekers terug in de landen droppen waar ze vandaan komen.

 • fran?ois leemans

  Terug zenden is de enige oplossing.

 • Joske Martens

  t'Is gelijk hier aan de kust als het goed weer is.