"Situatie in Somalië gaat achteruit"

UNKNOWN

De situatie in het door een conflict verscheurde Somalië gaat achteruit door het voortdurende vechten en door het water- en voedseltekort. Dat zegt het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Het conflict en een gebrek aan regen hebben de situatie in verschillende streken snel doen achteruitgaan.

Gebrek aan voedsel en water
In ziekenhuizen in de hoofdstad Mogadishu zijn de eerste twee maanden van 2008 al 600 mensen behandeld die verwondingen hadden opgelopen bij gevechten. Onder hen 350 vrouwen en kinderen. Veel gezinnen zijn de hoofdstad ontvlucht en overleven met een maaltijd per dag. Volgens ICRC-vertegenwoordiger Daniel Gagnon leven de mensen in Guriel, 300 kilometer ten zuiden van Mogadishu, in erbarmelijke omstandigheden. Er is gebrek aan voedsel, water en sanitaire voorzieningen. In de districten Afgoye en Daynile, vlakbij Mogadishu, is er malaria uitgebroken.

Burgeroorlog
Somalië is sinds de jaren negentig in de greep van een soort burgeroorlog. Sinds de val van de Islamitische Rechtbanken met de hulp van Ethiopische troepen ruim een jaar geleden is de overgangsregering er niet in geslaagd de situatie in het land te stabiliseren. Een geplande vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) is nog in opbouw. (dpa/gb)