"Shutdown kost Amerikaanse economie minstens 6 miljard dollar"

Donald Trump.
Photo News Donald Trump.
De shutdown in de Verenigde Staten, die tijdelijk tot een einde is gekomen, zou de Amerikaanse economie minstens 6 miljard dollar (5,3 miljard euro) kosten. Dat heeft S&P Global Ratings berekend. De shutdown zou dus meer kosten dan de grensmuur van Trump, die de directe aanleiding was voor die shutdown.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump ondertekende vrijdag een wetsvoorstel dat een tijdelijk einde maakt aan de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis. Door het akkoord kunnen 800.000 overheidsfunctionarissen opnieuw aan het werk en uitbetaald worden. De Amerikaanse overheidsdiensten kunnen voor zeker drie weken, tot 15 februari, opnieuw open gaan.

Reden voor de shutdown was de weigering van de Democraten om 5,7 miljard dollar vrij te maken voor de grensmuur die Trump aan de grens met Mexico wil bouwen. De financiering van de muur is alvast niet opgenomen in het akkoord van afgelopen week. 

Speaker of the House Nancy Pelosi en Minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer nadat Trump het einde van de shutdown aankondigde.
REUTERS Speaker of the House Nancy Pelosi en Minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer nadat Trump het einde van de shutdown aankondigde.

“Kostprijs shutdown: zo'n 6 miljard dollar”

Hoewel het te vroeg is om juist te berekenen hoeveel de shutdown de Amerikaanse economie juist kost, meent S&P dat die kost "waarschijnlijk hoger is dan we oorspronkelijk hadden gedacht". Volgens analisten zou het prijskaartje oplopen tot ongeveer 6 miljard dollar; 300 miljoen dollar meer dan de prijs van Trumps muur.

Die kost kan bovendien nog oplopen, aangezien een nieuwe shutdown dreigt als er binnen drie weken geen akkoord gevonden wordt. President Trump liet zaterdag nog dat dat niet vanzelfsprekend wordt. "Het wordt niet gemakkelijk om een akkoord te sluiten, beide partijen zijn erg volhardend", tweette Trump, eraan toevoegend dat de muur alsnog gebouwd zal worden. Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer hebben echter ook al opnieuw laten verstaan dat de muur geen optie is.

Consumentenvertrouwen

Indien Trump ervoor kiest om de overheid opnieuw te sluiten na drie weken, zou dat negatieve effecten hebben op het consumentenvertrouwen en de economie schade toebrengen, waarschuwt hoofdeconoom van Moody's Analytics, Mark Zandi. 

Volgens hoofdeconoom van Amherst Pierpont Securities, Stephen Stanley, zou de impact van de shutdown veel groter zijn geworden indien ze nog veel langer had geduurd. Hij spreekt van een sneeuwbaleffect: problemen met transport, met belastingaangiften, enzovoort. Vrijdag nog waren talrijke mensen gestrand in luchthavens in het noordoosten van het land, vanwege aanzienlijke vertragingen door een tekort aan luchtverkeersleiders.

‘Betaal ons voor ons werk’ staat op een bord in Philadelphia Airport.
AFP ‘Betaal ons voor ons werk’ staat op een bord in Philadelphia Airport.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Toch raar dat ongeveer 10 jaar geleden alle democraten waaronder Clinton, Obama toen nog senator en nog een paar voor een muur gestemd hebben. Obama de muur heeft uitgebreid en er toen geen probleem was. De democraten spelen gewoon een vuil spel.

 • Donald Deblaere

  Heeft Trump niet gezegd dat een shut-down enkel de schuld was van de president, of heb ik weeral verkeerd gehoord?

 • Jan van Helmont

  Trump eiste zowat die som voor... die door Mexico (!) te betalen muur. Wat een oen. Het is mij een raadsel hoe er één zinnig mens zijn wansmakelijke kapsones bijtreedt.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Guy Bevers, volgens Forbes is Trump 'slechts' $ 3.4 miljard waard. Het verschil tussen dit en het door hem vertelde fantasievermogen: alles wat zijn naam draagt [in licentie] telt hij bij zijn eigendom. Zoals iemand hier een week schreef: geef hem maar een grote doos Legoblokjes...! [voor mij de beste bijdrage ooit voor dit onderwerp] Trouwens, de laatste berekeningen wijzen uit dat deze muur zeker $ 55 miljard zal kosten.

 • Jef Nagels

  Het is een schande dat een shutdown de gewone ambtenaar treft en onrechtstreeks de ganse bevolking, terwijl alle politici (van president tot parlementair) blijkbaar wel hun vergoedingen blijven ontvangen.