"Shell liegt over schoonmaak Nigerdelta"

Archieffoto uit 2013 - Olielekkage veroorzaakt door Shell in het Nigeriaanse dorp Bodo.
ANP Archieffoto uit 2013 - Olielekkage veroorzaakt door Shell in het Nigeriaanse dorp Bodo.
Oliemaatschappij Shell had beloofd dat ze de vervuiling in de Nigerdelta zou aanpakken, maar dat is een loze belofte. Dat beweert onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag in een rapport.

Volgens de ngo heeft Shell de opkuis, als gevolg van olieboringen, niet correct uitgevoerd. Vier jaar nadat de Verenigde Naties alarm sloegen over de giftige vervuiling in Ogoni-gebied, blijkt uit onderzoek van ngo's dat het gebied nog steeds vervuild is. Er is geen nieuwe besmetting geweest, maar de sanering gebeurde niet grondig beweert Amnesty.

In het rapport staat onder meer de getuigenis van een onderaannemer die door Shell was aangesteld. "Als je enkele meters graaft, stoot je op petroleum. Wij hebben enkel de aarde omgewoeld en alles opnieuw bedekt", luidt het. Volgens het rapport zou de vervuiling zelfs met het blote oog te zien zijn.

Shell betwist de conclusies van het onderzoek.

De ngo's halen ook uit naar de Nigeriaanse regering, omdat de milieu-autoriteiten corrupt en onderbezet zijn.

Nigeria is de op vijf na grootste olieproducent ter wereld. Shell exploiteert er ongeveer 50 olievelden en 5.000 kilometer pijpleidingen. Regelmatig is er sprake van ongevallen, waarbij olie wordt verspild.