“Shame on you!”: demonstranten verstoren toespraak VS-afgevaardigde over fossiele brandstoffen

De toespraak van Trumps raadgever Preston Wells Griffith werd onderbroken.
De toespraak van Trumps raadgever Preston Wells Griffith werd onderbroken.
Milieu-activisten hebben vandaag een speech van de Amerikaanse afgevaardigde op de VN-milieuconferentie COP 24 in Katowice verstoord. De demonstranten namen met name het energiebeleid van VS-president Donald Trump op de korrel. 

Preston Wells Griffith, Trumps raadgever inzake energie en klimaat, hield op de bijeenkomst een toespraak toen hij onderbroken werd door aanwezigen die de leuze ‘shame on you’ scandeerden en ook spandoeken hadden meegebracht. 

Griffith zei dat de VS in de toekomst niet zullen stoppen met steenkoolwinning en het gebruik van fossiele brandstoffen. “De realiteit is dat landen fossiele brandstoffen zullen blijven gebruiken om energie, transport en de industriële behoeften van hun burgers te verzekeren. De kernindustrie zal ook grote hoeveelheden emissieloze energie blijven leveren, vooral voor de bijna één miljard mensen op aarde die geen of amper toegang hebben tot energievoorzieningen”, zei Griffith.

“Als we de toegang tot betaalbare en betrouwbare energie willen verzekeren, dan is duidelijk dat innovatie op vlak van fossiele brandstoffen een leidende rol zal blijven spelen”, zei hij nog voor hij onderbroken werd. Het veiligheidspersoneel greep niet in. Tijdens het protest bleef Griffith roerloos en zwijgend aan het spreekgestoelte staan.

In Trumps energiebeleid wordt onder andere weer ingezet op kolenwinning. Voorts heeft hij de VS uit het klimaatakkoord van Parijs teruggetrokken. De terugtrekking gaat pas in in november 2020, reden waarom toch een Amerikaanse delegatie in Katowice is.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ludo Van Nuffelen

    Het wordt tijd dat bepaalde mensen eens naar de feiten kijken...CO2 is niet het probleem...slechts 0,04% van onze atmosfeer is CO2, daarvan is maximaal 0,01% aan de mens toe te wijzen... wie gelooft nu dat dit een bepalende invloed heeft op het klimaat. En vertel me niet dat CO2 met die 0,04% een deken rond de aarde vormt..het lijkt me eerder een warme lucht ballon waarbij het zeildoek vervangen is door een visnet...good luck om deze de lucht in te krijgen...

  • André Van der Poorten

    Gaan die in China ook protesteren tegen hun kolenverbruik ? Ze zullen rap terug zijn of juist niet als ze in den amigo belanden .