"Seksueel misbruik door hulpverleners schering en inslag in jungle van Calais"

AFP
Seksueel misbruik is schering en inslag in het vluchtelingenkamp in Calais. Dat zeggen verscheidene vrijwilligers in de Britse krant The Independent. Zowel mannelijke als vrouwelijke vrijwilligers zouden seksuele betrekkingen hebben met inwoners van het kamp, ook met minderjarigen.

Hulpverleners in Calais zijn volgens The Indepentent opgedeeld in twee kampen: zij die vinden dat seksuele relaties met vluchtelingen normaal zijn en zij die vinden dat het gaat om een grove schending van de gedragscodes. Verscheidene hulpverleners getuigen in de krant over seksueel misbruik door mannelijke en vrouwelijke collega's. Het is echter bijzonder moeilijk om daartegen op te treden, aangezien er geen officiële hulporganisatie de touwtjes in handen heeft en er dus ook geen controle is op wie zich aanmeldt als vrijwilliger.

"Uiteindelijk is dit zelfs geen erkend vluchtelingenkamp, het is een illegale nederzetting. En dus hebben wij geen enkele mogelijkheid om iemand te dwingen te vertrekken", stelt Clare Mosely van Care4Calais, een van de grootste hulporganisaties in de Jungle.

Machtspositie
De zaak kwam aan het licht na een felle discussie tussen vrijwilligers op de Facebookpagina 'Calais People to People Solidarity', die meer dan 36.000 leden telt. Het gesprek werd na enkele uren verwijderd uit angst dat het verhaal zou uitlekken in de media, maar The Independent kon eerst nog een screenshot nemen. Een van de hulpverleners stelt in de onlinediscussie dat hij weet heeft van minderjarige jongens die seks hebben met vrijwilligers en van mannelijke vrijwilligers die gebruikmaken van de diensten van prostituees in het kamp.

De vrijwilliger, van wie de naam niet is bekendgemaakt, noemt die seksuele relaties schadelijk voor de vluchtelingen. "Zij zitten in een totaal ongelijke machtspositie en zijn volledig afhankelijk van de hulp van de vrijwilligers", klinkt het. "Dat staat gelijk aan seksueel misbruik." Hij verwijst daarbij ook naar de gedragsregels van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die dergelijke ongelijke relaties streng afkeurt.