“Seksistische” helmcampagne met halfnaakte modellen oogst kritiek in Duitsland

BMVI
In Duitsland is ophef ontstaan over een campagne voor het dragen van fietshelmen. De campagne gebruikt een poster met schaars geklede mannen en vrouwen die een fietshelm dragen en de tekst: “Ziet eruit als shit - maar redt levens".

Op één van de posters staat een vrouw in niets meer dan lingerie en een helm. SPD-politici vinden de poster seksistisch en eisen dat de campagne wordt gestaakt. “Het is gênant, dom en seksistisch als de minister van Vervoer zijn politiek met naakte huid verkoopt", aldus Maria Noichl van de SPD in Bild.

Minister van Familiezaken, Franziska Giffey, stak ook al de draak met de campagne. De minister postte een foto op Facebook, waarop ze - volledig gekleed - poseert met een helm. “Beste Andreas Scheuer (minister van Vervoer, red.): een volledige outfit gaat ook goed met een helm!”, schrijft ze erbij.

Het ministerie van Vervoer begrijpt de kritiek maar wijst op het bereik. Inmiddels zouden de beelden al door 1,8 miljoen mensen zijn gezien. De posters moeten vanaf volgende week ook verschijnen op reclameborden op straat. 

BMVI7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Vhuyst

  Zéér seksistisch aangezien de mannen met ontbloot bovenlichaam afgebeeld worden en de dames niet.

 • Rosa Cockx

  Seksisme vind ik dat niet. Begrijp niet waarom dat bed en die lingerie en dan die helm, belachelijke reclame.

 • piet devlieger

  Wat oogst er geen kritiek vandaag de dag ? Ik vind niks verkeerd aan de beelden van die campagne. De tekst had beter gekund. Velen zullen het 'looks like shit' onthouden en daarom geen fietshelm willen dragen.

 • Louis Bouduin

  Dat zijn zo van die dingen die in een besloten vergaderzaaltje een prima idee lijken. Fantastisch. We gaan ervoor. Maar achteraf dom en beschamend zijn. Kan gebeuren, dat is één en twee: er zijn ergere dingen.

 • Severine Cap

  Mooi, niks sexisme, het zijn toch zowel mannen als vrouwen?