"Schilderijen van Weens Leopoldmuseum gestolen door nazi's"

Minstens elf schilderijen van het Weense Leopoldmuseum zijn gestolen door nazi's. Dat beweert een studie in opdracht van het Israëlitische Kultusgemeinde (IKG) in Oostenrijk. Enkele dagen voor de herdenking van de Anschluss, de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland in maart 1938.

"Niet geloofwaardig"
Volgens de auteur van de studie, Georg Graf, moest kunstverzamelaar en stichter van de collectie, Rudolf Leopold, zich bewust zijn geweest van de twijfelachtige afkomst van de werken. Het museum betwist de resultaten van de studie.

Andreas Noedl van de Leopold Stichting trekt de geloofwaardigheid in twijfel omdat de auteur alleen de informatie die door het IKG bezorgd werd onderzocht. Daarnaast verklaart hij ook dat er geen legale grond is die het museum verplicht om de kunstwerken aan de eigenaars terug te bezorgen.

Schadevergoeding?
IKG-president Ariel Muzicant roept de regering op om de wet inzake schadeloosstelling uit te breiden, zodat zulke situaties vermeden kunnen worden. De huidige wet is alleen maar toepasselijk op musea van de federale staat.

Volgens de minister van Cultuur, Claudia Schmied, heeft Oostenrijk de morele verplichting om een schadevergoeding aan de gerechtigde eigenaars te betalen. Ze werkt ook al aan duidelijk omschreven regels voor de Leopold Collectie die overeenstemmen met de wet. (belga/svm)