"Schietincident Sikhtempel schuld van atheïsten"

Pat Robertson, een bekende Amerikaanse tv-evangelist, heeft ophef veroorzaakt door het schietincident in een Sikhtempel te wijten aan "atheïsten en zij die God haten". Hij deed dat in zijn programma 'The 700 Club', dat op verschillende Amerikaanse tv-zenders wordt uitgezonden.

Gisteren werd een Sikhtempel in de Amerikaanse staat Wisconsin aangevallen door Wade Michael Page, een neonazi en tevens een veteraan uit het Amerikaanse leger. Hij schoot zes onschuldige religieuzen dood, waarna hij door een politieagent zelf werd neergeschoten. Voor Pat Robertson het sein om ongelovigen nog eens aan te vallen: "Atheïsten, zij die God haten, zij die de expressie van God haten, en zij die de kwaad zijn op zichzelf, de wereld en de gemeenschap, wel zij uiten hun woede op onschuldige mensen die God vereren."

Het is niet de eerste keer dat Robertson zware ophef veroorzaakte. De zware aardbeving die Haïti trof in januari 2010 noemde hij een straf van god voor het pact dat de grondleggers van Haïti met de duivel hadden gesloten. In 2005 riep hij zelfs al eens op om de Venezolaanse president Hugo Chavez om te brengen, omdat hij een moslimextremisten onderdak zou bieden.

AP
Wade Michael Page, de dader van de aanslag.
AFP Wade Michael Page, de dader van de aanslag.