"Scheiden heeft onze relatie gered. We zijn nu onoverwinnelijk samen"

Twitter
"We zien elkaar liever dan toen we nog man en vrouw waren." Dat zeggen Claire (44) en Ben (40) Westwood uit het Britse Birmingham. Het koppel was vijf jaar getrouwd toen de spanningen zo hoog begonnen op te lopen dat Claire de scheiding aanvroeg. Ben deed er nog drie jaar over om de papieren te tekenen. "Maar de inkt was nog niet droog of het vuur sloeg weer in de pan", vertellen ze.

Het koppel leerde elkaar kennen op het werk en huwde 18 maanden later, in augustus 2006. "We waren helemaal overtuigd van elkaar en het ging supersnel. Nadat we 2 maanden samen waren, kwam Ben al naar huis met een bos bloemen en een diamanten ring. Ik zei onmiddellijk ja, zonder aarzelen. We trouwden op een kasteel in het Schotse Dumfries, met al onze familieleden en vrienden erbij."

Irritaties
Ze gingen op huwelijksreis naar Rome en daar kwamen plots de eerste irritaties naar boven. "Het was het eerste moment dat we eens echt tijd voor elkaar hadden", aldus Claire. "Kleine dingen die Ben deed, begonnen op mijn zenuwen te werken en als er iets mis ging, verweet ik het hem. Het eindigde vaak in onnozele ruzies. En van daaraf ging het eigenlijk alleen maar bergaf."

Met de jaren ging het steeds slechter in hun relatie. En dat ze een nieuw samengesteld gezin vormden - ze hadden allebei kinderen uit een vorige relatie - maakte het er niet makkelijker op. "Ons leven draaide echt rond de kinderen en we spendeerden steeds meer van onze vrije tijd apart. Het breekpunt was een gigantische ruzie over het feit dat ik de telefoonrekening van mijn dochter Amy betaalde, omdat ze een contract was aangegaan dat ze eigenlijk niet kon betalen. Ben vond dat ze van me profiteerde en ik kon het niet verdragen dat hij mijn beslissing in twijfel trok."

Ongelukkig
Claire voelde zich erg ongelukkig en na vijf jaar huwelijk vroeg ze de scheiding aan. "Hoewel ik van Ben hield, dacht ik niet dat hij me gelukkig kon maken. Ik vertelde hem dat het voor mij zo niet meer ging." (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In september 2011 diende ze de nodige papieren in, maar Ben bleef het 3 jaar lang uitstellen om die te tekenen. "Ik was er kapot van dat het niet werkte tussen ons", aldus Ben. "Maar Claire bleef me maar vagen of de documenten al ondertekend waren." In die tussentijd praatten ze nog af en toe, maar ze wisten dat hun relatie niet zou blijven duren. Of dat dachten ze toch.

Inkt
In augustus 2014 slaagde Claire er uiteindelijk in om Ben te doen tekenen. "Hoewel ik nog altijd van hem hield, zei ik hem dat we alleen vrienden konden zijn. En uiteindelijk ging hij overstag", vertelt ze. "Maar de inkt was nog niet droog of wisselden al weer een kus. Twee weken na het tekenen greep ik naast een job en ik merkte dat ik naar Ben reed om mijn hart uit te storten. Opeens besefte ik dat er niemand was bij wie ik op dat moment liever zou zijn. En dat ik niemand liever kon zien. Ik zei dat ik weer bij hem wilde zijn en hij antwoordde dat hij nooit gestopt was van me te houden."

Communicatie
De volgende maanden begonnen Claire en Ben te werken aan de problemen die hun relatie de das om hadden gedaan. "Het tekenen van de scheiding was niet het einde, maar het begin. Het voelde anders. We begrepen elkaar plots beter", aldus Ben. "Communicatie was nooit onze sterke kant geweest, maar door de breuk groeiden we daar in. We werden ouder en wijzer en leerden onszelf beter kennen."

Negen maanden later, in mei 2015, besloot het koppel te vieren dat ze elkaar hadden teruggevonden met een romantische reis naar Mauritius. "Op de luchthaven bestelden we champagne en toostten we op onszelf", aldus Claire. "We deden onze trouwringen weer om. En hoewel we gescheiden waren, vertrouwden we elkaar meer en praatten we meer dan ooit tevoren. We gingen ook echt dingen doen als een koppel, zoals samen lange wandelingen maken en sporten."

"Ik ben altijd een beetje onconventioneel en rebels geweest", gaat ze verder. "Ik heb het moeilijk om me te binden en ik voel me goed in deze nieuwe relatievorm. Ik denk dat ik geen goede echtgenote was, maar wel een goede levenspartner. We hébben eraan gedacht om te hertrouwen, maar onze relatie werkt zoals ze nu is, dus waarom zouden we daar iets aan veranderen? We zijn gescheiden om de juiste redenen en zijn weer samen om de juiste redenen."

Onoverwinnelijk
"Ik ben blij dat we dit allemaal hebben meegemaakt", vult Ben nog aan. "We hebben een scheiding overleefd en zijn nu onoverwinnelijk."

We deden onze trouwringen weer om. En hoewel we gescheiden waren, vertrouwden we elkaar meer en praatten we meer dan ooit tevoren

Claire Westwood