“Schandalig wat Democraten met ons land doen”: Trump pakt uit met “misselijkmakende” campagnevideo

AFP
Vijf dagen voor de tussentijdse verkiezingen in de VS tovert president Trump een nieuwe campagnevideo uit zijn trukendoos. Daarin hekelt hij de komst van migranten en de schuld schuift hij in de schoenen van –hoe kan het anders- de Democraten. Verder associeert hij de migrantenkaravaan zonder enig bewijsmateriaal met moordenaars.

“Luis Bracamontes is een illegale immigrant die onze mensen vermoordde”, zo start het filmpje dat Trump onder andere op sociale media zoals Twitter deelde. “En de Democraten lieten hem hier blijven.” Het filmpje duurt 53 seconden, minder dan een minuut. Toch slaagt de Amerikaanse president erin om er heel wat mensen mee voor de borst te stuiten.

Bracamontes en migrantenkaravaan

De video toont afwisselend beelden van Bracamontes en de migrantenkaravaan, afkomstig van Midden-Amerika. Zo linkt hij de nieuwkomers automatisch aan de ter dood veroordeelde moordenaar. Bracamontes werd in 2014 veroordeeld voor het vermoorden van twee politieagenten in Californië.

“Wie zullen de Democraten nog allemaal binnenlaten?”, vraagt Trump zich af in het filmpje. Hij eindigt met een variant van zijn bekende zinnetje: “Making America safe again”. Iets waar velen het niet eens mee zijn. Veel inwoners beschuldigen hun president immers van het zaaien van verdeeldheid. Zo wezen joodse leiders naar Trump na de schietpartij in Pittsburgh.

“Misselijkmakend”

Het filmpje van Trump lokte dan ook veel reacties uit. Volgens Jeff Jake Tapper van CNN omschreef Jeff Flake, een Republikeinse Senator uit Arizona, de video als “misselijkmakend”.

Professor Robert Reich van de universiteit in Californië was van 1993 tot 1997 Amerikaanse minister van Arbeid en noemde de advertentie wanhopig en ronduit gemeen. 

15.000 extra troepen

Donald Trump tweette de video op dezelfde dag als zijn aankondiging dat er zo’n 15.000 extra troepen zullen postvatten aan de grens tussen Mexico en de VS. 
102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  De USA met bijna 330 miljoen inwoners zou bedreigd worden door ocharme 7 duizend mannen vrouwen en kinderen. Een beetje perspectief is wel op zijn plaats.

 • René Delaet

  Ik versta er niets van. TRUMP is zelf een immigrant.

 • dirk belis

  Alle trumplovers! Denk verder dan uw neus! Trump is zijn land nog meer aan het verkloten dan Bush! Grootste schuld ooit in de VS 1500 miljoen! (Geen! Tikfout) aan interesten per dag! aan afbetalingen. Al die jobs dat er bijkomen kunnen nooit! Tippen aan de belastingvermindering van de rijken .Dat gaat allemaal ! Betaald worden door het werkvolk .Diegenen dat denken dat Trump zijn land beter maakt moet dringend! Een cursus economie volgen .

 • Janna Boonstra

  Tja, Obama haalde zijn 2de termijn. Trump moet nog zien of hij zijn eerste haalt.

 • Karel Tichmann

  Oktober 2018 Surprise: De VS heeft meer dan 1.000 jobs per dag toegevoegd, het beste sinds 1988. 156,562,000 Amerikanen werken op het ogenblik. (Labor Department's Bureau of Labor Statistics). US GDP is 4.1%, in de EU is het 0.3% het grote verschil is, de EU heeft geen Trump..