"Saudi Aramco verwacht wekenlange problemen olieproductie na drone-aanval”

EPA
Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden duurt voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost na een drone-aanval op twee productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, is nog bezig met een exacte inventarisatie van de schade. Het concern verwacht dat slechts de helft van de capaciteit binnen een paar dagen kan worden hersteld. Het overige deel zou langer duren.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van Saudi-Arabië, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

REUTERS

Door de aanval ligt ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie plat. De olieprijzen maakten vandaag daardoor een flinke sprong.
Eerder kwam al naar buiten dat Aramco oude, inactieve velden aanjaagt om een deel van de verloren productie op te vangen. Ook worden reserves aangesproken. Eerder gaf de Amerikaanse president Donald Trump ook al aan dat de Verenigde Staten zijn reserves kan inzetten om capaciteitsproblemen op de oliemarkt op te vangen.

Saudi Aramco is momenteel bezig met voorbereidingen voor een beursgang waarbij het bedrijf gewaardeerd moet worden op 2.000 miljard dollar. Saudische functionarissen zouden nu bekijken of die beursgang mogelijk moet worden uitgesteld, aldus bronnen tegen zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de ingewijden willen Saudi's wel eerst meer duidelijkheid over de omvang van de schade aan de oliefaciliteiten voordat een besluit over de beursgang genomen wordt.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny De Graeve

  Snap niet goed hoe het komt dat deze' belangerijke olie installaties kunnen beschadigt worden door een paar amateur drones? Terwijl superieur VS miljarden in hun zak gestoken gekregen ter bescherming van SA. Als dat al niet lukt. Stop dan met uw zeverTrump van lockt en louded. En de Saiudies, tja die zijn zeer zielig aan het worden

 • Jef Pauwels

  Enig antwoord : Afkicken van de olie.

 • Filip Vanlaeken

  Maar als Turtelboom bij ons zonnepanelen wil stimuleren als alternatief staat de helft op zijn achterste poten. We blijven daardoor afhankelijk van Rusland en Saudi... tof he ?!

 • Erik Neyt

  Allemaal heel voorbarig,Saudi Arabie is hier zwaar aan het liegen m.i. op de beelden was duidelijk te zien dat een herstelling langer zal duren dan een paar dagen,ik denk eerder aan enkele maanden.Men zal ernstig moeten opletten dat er niet meer aanslagen op nog grotere schaal gaan plaatsvinden,(Ik vind dat daar te weinig over gesproken word.)men zal duidelijk ook wel geleerd hebben van deze aanval,langs beide kanten.

 • Pieter Janssens

  Als ze Iran gaan aanvallen valt de economie stil .... want er zal geen olie meer opgepompt worden.... De eerste doelwitten zullen de olievelden zijn en Iran heeft eigen olie voldoende.. want een snelle oorlog zal het niet worden in tijd. De russen zijn ook te vrienden van Iran in Syrië ...