"Sarko-show" kan partij stemmen kosten

UNKNOWN

De Franse president Nicolas Sarkozy vreest dat de burger bij de gemeenteraadsverkiezingen op 9 maart zijn partij UMP wel eens zou kunnen afstraffen. Alle peilingen wijzen erop dat de conservatieven dramatische verliezen zullen lijden. De socialisten zouden in metropolen als Parijs en Lyon vast in het zadel blijven en in een tiental andere grootsteden het stadhuis veroveren. Zondag 9 maart worden in Frankrijk kantonale en burgemeester- en gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zondag 16 maart heeft de beslissende ronde plaats.

Sarko-show
Onder de oppervlakte borrelt het in Franse regeringskringen. De UMP is verzwakt door de zogenaamde "Sarko-show" met ondere andere Sarkozy's glamoureuze liefdesrelatie met zangeres Carla Bruni en zijn recente belediging van een bezoeker van de landbouwbeurs in Parijs. Het partijkader vreest dat de basis zich bij een verkiezingsnederlaag van de UMP tegen de president zou kunnen keren. En hoezeer de kandidaten ook proberen zich op de lokale verkiezingsstrijd te concentreren en gemeenschappelijke publieke optredens met de president trachten te vermijden: de UMP wordt in het kielzog van Sarkozy naar beneden getrokken.

Zoon Sarkozy
In Parijs blijft waarschijnlijk de populaire socialist Bertrand Delanoë aan het roer. De peilingen geven hem een comfortabele voorsprong op zijn concurrente van de UMP, Françoise de Panafieu. Waarschijnlijk veroveren de Franse socialisten ook de stadhuizen van Straatsburg, Rouen, Marseille, Toulouse en Caen. Enkel in Bordeaux is de burgemeestersjerp mogelijk voor de conservatieve ex-premier Alain Juppé. Zegezeker is de partij ook in het Sarkozy-bolwerk Neuilly, waar zoon Jean zich, geheel in de stijl van zijn vader, na een politieke intrige kandidaat stelt voor de kantonale verkiezingen.

"Nationale test"
Sarkozy heeft zelf al verklaard dat de lokale stembusgang een "nationale test" is. En Sarkozy's populariteit is lager dan ooit. Amper 37 procent van de kiezers vertrouwt hem nog, zo blijkt uit een peiling die de krant Libération maandag publiceerde. Vierenzeventig procent is van oordeel dat hij zichzelf niet genoeg onder controle heeft. En dat terwijl hij na zijn aantreden in mei nog meer dan tweederde van de Fransen kon verleiden.

Volgens deskundigen verknalde hij het vooral toen hij op 8 januari in verband met de koopkracht verklaarde dat hij "niets kon halen uit een al lege schatkist", terwijl hij eerder net beloofd had de "president van de koopkracht" te worden. Het was ook uitgerekend op dat ogenblik dat hij uitpakte met zijn nieuwe liefde en geen geheim maakte van zijn luxesmaak, wat hem de bijnaam president "bling bling" opleverde.

Ondanks zijn dramatische gezakte populariteit, wil Sarkozy toch zijn huidige koers voortzetten. Aangezien zijn mandaat pas afloopt in 2012, riskeert hij immers niet dat de parlementaire meerderheid wijzigt. (belga/gb)