"Saoedische overheid financierde generale repetitie voor de aanslagen van 9/11"

Rechtszaak in VS tegen overheid Saoedi-Arabië

De aanslagplegers zouden door de Saoedische ambassade in Washington gesteund zijn om de cockpitbeveiliging tijdens binnenlandse vluchten in de VS te testen.
afp De aanslagplegers zouden door de Saoedische ambassade in Washington gesteund zijn om de cockpitbeveiliging tijdens binnenlandse vluchten in de VS te testen.
De Saoedi-Arabische ambassade in Washington DC zou een "generale repetitie" van de aanslagen van 11 september, vandaag zestien jaar geleden, hebben opgezet en gefinancierd. Dat blijkt uit bewijsstukken die werden neergelegd in een rechtszaak die tegen de Saoedische regering loopt.

De ambassade zou twee medewerkers hebben ingeschakeld om de cockpitbeveiliging tijdens binnenlandse vluchten binnen de VS te testen, waarna een dozijn kapers in de Twin Towers vlogen. Daarbij kwamen ruim 2.800 mensen om het leven.

Klacht van nabestaanden
De klacht werd neergelegd in naam van 1.400 nabestaanden van de slachtoffers en stelt dat de Saoedische regering twee landgenoten betaalde om zich als studenten in de Verenigde Staten uit te geven en een vlucht van Phoenix naar Washington te nemen. Zo konden ze testen hoe de cockpit tijdens binnenlandse vluchten in de VS was beveiligd.

Dankzij wet die Obama wilde dwarsbomen

Sean Carter, advocaat voor de nabestaanden: "We hebben al lang het vermoeden dat er nauwe en historische banden waren tussen al-Qaida en religieuze elementen in de Saoedische regering".

De Saoedi's ontkennen steevast elke band met de terroristen, advocaten van de Saoedische overheid hebben al moties ingediend om de aanklacht te laten seponeren. Daar moeten de eisers tegen eind november op reageren.

De zaak komt voor de rechter dankzij de vorig jaar gestemde wet die de sponsors van terreurdaden viseert, de Justice Against Sponsors of Terrorism Act.

Die werd, ondanks een veto van president Barack Obama en gelobby van de Saoedische regering, toch door het Congres goedgekeurd. De wet laat overlevenden en nabestaanden van slachtoffers toe buitenlandse overheden voor Amerikaanse federale rechters aan te klagen.

"We hebben al lang het vermoeden dat er nauwe en historische banden waren tussen al-Qaida en religieuze elementen in de Saoedische regering

Advocaat Sean Carter

Volgens de documenten die New York Post kon inkijken wordt in de aanklacht gesteld dat "een patroon van zowel financiële als operationele steun van de Saoedische overheid" de kapers maanden voor de aanslagen heeft geholpen.

"Agenten van het koninkrijk"
In FBI-documenten die werden ingediend om dit te staven, staat dat twee Saoedi's die naar de VS kwamen, Mohammed al-Qudhaeein en Hamdan al-Shalawi, lid waren van "het netwerk van agenten van het koninkrijk". Nog volgens die documenten werden de twee in Afghanistan getraind, samen met andere leden van al-Qaida die deelnamen aan de terreuraanslagen.
 
Al-Qudhaeein was naar verluidt tewerkgesteld bij het Saoedische ministerie van Islamzaken, al-Shalawi zou "een oudgediende van de Saoedische regering" in Washington geweest zijn.

In november 1999 namen de twee een vlucht van vliegmaatschappij America West naar Washington en probeerden ze herhaaldelijk in de cockpit te raken. Ze stelden de stewardessen toen "technische vragen", waardoor de bemanning, steeds volgens de rechtsdocumenten, wantrouwig werd.

De piloten maakten toen een noodlanding in Ohio, waarna de twee door de FBI werden ondervraagd en weer vrijgelaten. Hun vliegtickets waren naar verluidt betaald door de Saoedische ambassade in Washington. Dat stelt althans Kristen Breitweiser, wier man bij de aanslagen van 9/11 om het leven kwam.

Geestelijke leider
De twee Saoedi's zouden ook een symposium in Washington hebben bijgewoond dat door de Saoedische ambassade en het 'Instituut voor Islamitische en Arabische Wetenschappen in Amerika' was georganiseerd. Dat instituut stelde ook de geestelijke leider Anwar al-Awlaki als docent te werk. Die hielp later de kapers aan onderdak en paspoorten toen ze begin 2000 in de VS aankwamen.

Volgens The New York Post woonden de twee Saoedi's in Arizona en hadden ze regelmatig contact met Saoedische functionarissen. Volgens Carter zijn de aantijgingen gebaseerd op 5.000 pagina's bewijsmateriaal.

Van de 19 kapers waren er 15 Saoedi's. Duizenden Amerikaanse officiële documenten omtrent Saoedi-Arabië blijven geheim.

Imam Anwar al-Awlaki hielp later de kapers aan onderdak en paspoorten toen ze begin 2000 in de VS arriveerden.
ap Imam Anwar al-Awlaki hielp later de kapers aan onderdak en paspoorten toen ze begin 2000 in de VS arriveerden.