"Saoedi-Arabië verklaart Libanon en Hezbollah de oorlog"

Honderden mensen volgen de toespraak van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op groot scherm in de Libanese hoofstad Beiroet.
AFP Honderden mensen volgen de toespraak van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op groot scherm in de Libanese hoofstad Beiroet.
Volgens Hezbollah-leider, Hassan Nasrallah, heeft Saoedi-Arabië de oorlog verklaard aan Libanon en Hezbollah. Dat heeft hij in een televisietoespraak meegedeeld.

Nog volgens Nasrallah wordt de pas afgetreden premier van Libanon, Saad al-Hariri, opgesloten in Saoedi-Arabië. Die vluchtte uit Libanon omdat hij een aanslag vreesde op zijn leven. De sjiitische Hezbollah-leider eist dat de politicus onmiddellijk terugkeert naar Libanon. Volgens de Saoedi's kan dat ook, zij zeggen dat hij geen huisarrest heeft.

De spanningen tussen de twee landen escaleren nadat Al-Hariri, door zijn vlucht, het land in een politiek crisis dompelde. Volgens de Hezbollah-leider zoekt Saoedi-Arabië een nieuwe premier met dezelfde visie als zijzelf. Hezbollah is sjiitisch, Saoedi-Arabië overwegend soennitisch, net als de afgetreden premier. 

VN-topman Antonio Guterres heeft intussen laten weten zich ernstig zorgen te maken over de situatie tussen de twee landen. De secretaris-generaal waarschuwt bij een nieuw conflict voor verwoestende gevolgen voor het gebied. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk hebben gereageerd. De VS vraagt partijen binnen en buiten Libanon om de integriteit en onafhankelijkheid van het land te respecteren. Frankrijk wil dat Al-Hariri de kans krijgt om zijn"essentiële rol" in Libanon te blijven vervullen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mohamed Kabbal

  Ze hebben de arme Houthies op pantoffels in Jemen niet kunnen verslagen dagen ze een commando elite van Hezbollah uit. Dit wordt hun ondergang joepie

 • Mathias Lunders

  Jean je hebt het bij rechte eind. Saoedi Arabië en israel zijn de oorzaak van alle ellende in het Midden-Oosten en dit met stuk van de VS uiteraard die beheert wordt door AIPAC

 • Gino Denil

  De tegenstander verzwakken door verdeeldheid te zaaien in hun rangen. Dat kennen ze in Israël ook.

 • george patrick martou

  en wie zit daar weeral achter ? de zionisten van jawel dat land ginder dat overal meespeelt om zijn buren te destabiliseren ! Mossad = super in het gehiem oorlog stoken en landen saboteren !

 • Eduardo Van hoyweghen

  Weeral een oorlog met een religieus tintje.Stel je eens voor een wereld zonder religie,dan zouden de meeste wereldproblemen opgelost zijn.