Sanchez wijst gesprekken met Catalaanse regering af: “Eerst veroordeling geweld Barcelona”

De Spaanse premier Pedro Sanchez
AFP De Spaanse premier Pedro Sanchez
De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft een oproep van een Catalaanse leider om gesprekken te beginnen verworpen. Volgens Sanchez moeten Catalaanse leiders “eerst de onrust in de regio veroordelen”. De premier drong er ook op aan gehoor te geven aan de vele Catalanen die geen onafhankelijkheid willen.

Eerder vandaag deed de Catalaanse regionale leider Quim Torra een oproep tot gesprekken in een poging een eind te maken aan de grootscheepse demonstraties. “Wij dringen er bij de Spaanse regeringsleider, Pedro Sanchez, op aan dat hij een dag en een uur bepaalt waarop we aan de onderhandelingstafel kunnen zitten, zonder voorwaarden. Dat is zijn taak en verantwoordelijkheid”, aldus Quim Torra. “Wij vragen al lang dat er een politieke oplossing wordt gezocht voor het conflict en vandaag is dat dringender dan ooit.”

De oproep van Torra is voor de Spaanse premier Pedro Sanchez nochtans niet voldoende. Vooraleer er onderhandeld wordt, moeten Catalaanse leiders volgens Sanchez de onrust in de regio veroordelen.

Rellen

Bij de demonstraties vielen de afgelopen dagen veel gewonden. Bijna tweehonderd mensen raakten vrijdagavond en -nacht gewond tijdens confrontaties met de politie. Radicale separatisten bestookten de politie met stenen en vuurwerk. De politie beantwoordde dit met traangas en rubberkogels.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona raakten 152 mensen gewond. In de rest van Catalonië raakten nog eens tientallen mensen gewond waardoor het totaal op 182 gewonde personen uitkwam.

Honderdduizenden betogers gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden hun regio in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het was de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het hooggerechtshof. Volgens de hulpverleningsdiensten zijn in totaal al vijfhonderd mensen gewond geraakt sinds de onrust uitbrak.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag 83 mensen aangehouden. Voor vrijdag pakte de politie al 128 betogers op.

Tijdens rellen in Barcelona gisterenavond vielen 182 gewonden. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.
AFP Tijdens rellen in Barcelona gisterenavond vielen 182 gewonden. Het was de meest roerige avond en nacht van deze week.
Op sommige plekken zijn nog sporen van de rellen van gisterenavond te zien.
EPA Op sommige plekken zijn nog sporen van de rellen van gisterenavond te zien.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Hier heeft Sanchez wel gelijk. De Catalaanse regering moet het geweld (niet de onrust) van de betogers veroordelen en de Spaanse regering het geweld tegen vreedzame betogers. Om te weten wat het Catalaanse volk echt wil moet er een ECHT referendum worden gehouden waarbij zowel voor als tegenstanders van onafhankelijkheid aan meedoen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Olivier van Remoortel, een referendum voor onafhankelijkheid wordt enkel gehouden in de regio die dat wenst, zie Schotland. Als een (grond)wet in een staat dat verbiedt, dan is die in strijd met het Internationaal recht, wat Spanje al op vele vlakken is. Als Madrid dan zo zeker is dat de meeste Catalanen in Spanje willen blijven, waarom denk je dan dat ze het referendum hebben verboden en met alle middelen uit mekaar hebben geranseld?

 • frans Venloo

  Is Spanje een dictatuur of niet ? Zo te horen wel .

 • Olivier van Remoortel

  leo foulon, de separatisten wíllen geen echt referendum, dan zou er meer volk komen opdagen, ook de tegenstanders. Bovendien volgens de spaanse wetgeving kan een referendum alleen als álle stemgerechtigden kunnen deelnemen (= heel Spanje) en dat zou niet uitdraaien op onhafhankelijkheid

 • Jacky GENESSE

  Bij de laatste opiniepeilingen wil slechts 44 % onafhankelijkheid ! Iets om over na te denken.......