"Russische trollen verspreiden op sociale media onenigheid over vaccinaties"

AFP
Een Amerikaanse studie heeft verschillende Russische twitteraccounts blootgelegd die doelbewust het debat over vaccinaties oppoken, met als doel onenigheid te zaaien. Het gaat om dezelfde accounts die zich ook al mengden in de Amerikaanse verkiezingen, schrijft The Guardian.

De twitteraccounts waren actief tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 en tweetten veel vaker dan gewone gebruikers over vaccinaties. Opvallend: er werden niet enkel standpunten tegen vaccinaties ingenomen, ook tweets pro inentingen kwamen aan bod. Alle tweets hadden wel de duidelijke bedoeling het debat op te poken en politiek te polariseren, vaak met valse informatie.

De tweets kwamen aan het licht toen onderzoekers van de George Washington University in Washington DC een onderzoek deden naar het gebruik van sociale media voor gezondheidswerkers. "De trolls lijken vaccinaties te gebruiken als een thema om tweedracht te zaaien in de samenleving", zegt Mark Dredze, computerwetenschapper aan de John Hopkins University die het fenomeen na de ontdekking onder de loep nam. De studie verschijnt deze week in het American Journal of Public Health.

Mazelen pieken

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sloeg eerder deze week alarm na onthutsende statistieken over mazelen in Europa. In het eerste half jaar van 2018 zijn er met 41.000 besmettingen al meer gevallen geconstateerd dan in de afgelopen tien jaar op jaarbasis. In heel 2017, al een recordjaar, waren er nog 'maar' 24.000 besmettingen. Experten zien een duidelijke link met het verhoogde debat van de laatste jaren over het thema op sociale media.

"Door in te spelen op beide kanten, deden de bots alsof er een debat gaande is en tasten ze het vertrouwen van het publiek in vaccinaties aan", zegt Dredze. Collega-onderzoeker David Broniatowski van de George Washington’s School of Engineering and Applied Science wijst erop dat "de overgrote meerderheid van Amerikanen gelooft dat vaccinaties veilig en effectief zijn". "Maar kijk naar Twitter en je krijgt de indruk dat er veel debat is."

Accounts afgesloten

Veel anti-vaccinatietweets kwamen echter van onduidelijke Twitter-accounts, blijkt nu. 1,7 miljoen tweets, verstuurd tussen juli 2014 en september 2017, werden onderzocht. Bekende Russische troll-accounts, die in januari van dit jaar werden blootgelegd, bleken veel vaker over vaccinaties te tweeten dan gewone socialemediagebruikers: een keer per 550 tweets in plaats van een keer per 12.000 tweets.

Een aantal accounts is ondertussen door Twitter afgesloten, als onderdeel van de grote schoonmaakoperatie van de laatste maanden in de nasleep van de verkiezingscampagne van 2016. 3.800 accounts gelinkt aan het Russische Internet Research Agency werden in februari geschrapt.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Van de Woestyne

  Indien vaccins geen schadelijke stoffen zouden bevatten en allemaal doeltreffend zijn tegen de ziekte waartegen ze moeten beschermen zou ik zeker vaccineren.Het vaccin tegen mazelen daarentegen moet zijn doeltreffendheid nog bewijzen.

 • Vojtek Matushewsky

  Ze laten eu overspoellen met "paar miljoenen" migranten/vreemdelingen uit oorlogen, waarvan zelfs de voorouders nooit een vaccinatie gehad hebben, die worden dan ziek en zo kom je natuurlijk aan een mooi statistiek, zo kan er weer geld vrij gemaakt worden... Men maakt winst EN steekt het op de russen... Wie dit niet ziet is wel erg dom.

 • Henri Dederen

  In Rusland hecht men zeer veel belang aan vaccinaties.De nieuwe tendens, die zich de laatste jaren voordoet, om zich niet te laten vaccineren om bv religieuze of andere onbegrijpbare redenen, wordt ten stelligste veroordeelt door de Russische overheid! Een niet gevaccineerd kind wordt bv niet toegelaten in creche of kleuterschool hetgeen steeds wordt gecontroleerd met het voorleggen van de nodige medische attesten. . De nieuwe tendens om zich niet te laten vaccineren

 • Vladimir De Leeuw

  Dus, m.a.w. iedereen mag vrij zijn mening verkondigen op twitter, behalve de Russen. Voorlopig, althans. Er zullen wel algemene maatregelen kom waardoor accounts die "afwijkend" zijn gewoon afgesloten zullen worden. Eigenlijk komt de hele vrije meningsuiting in gevaar.

 • emiel wouters

  Indoctrinatie is van de koude oorlog. Waarom stoppen wij eens niet met altijd de schuld te geven aan de Russen. Kan het ook eens niet IS, BOCOHARAM of ALQUADA zijn. of voor een keer een BELGIE. USA heeft het nu ook zwaar te verduren. Maar dat wil nog niet zeggen dat USA moet gespaard worden. En over EUROPA zullen we maar zwijgen.