"Russische tanks trekken Gori binnen"

"Ondanks het staakt-het-vuren zijn vanochtend zo'n vijftig Russische tanks de strategisch gelegen Georgische stad Gori binnengetrokken." Dit heeft de chef van de Georgische nationale veiligheidsraad, Aleksandr Lomaia, gezegd.

Volgens Lomaia rolden de tanks binnen om 07.45 uur, zo'n acht uur nadat de Georgische president Michail Saakasjvili zich akkoord had verklaard met het door de Europese Unie opgestelde plan voor een wapenstilstand.

Staakt-het-vuren
Het Kremlin zei eerder de Russische troepen te hebben opgedragen de strijd in Georgië te staken. "De agressor is genoeg gestraft", zei de Russische president Dmitri Medvedev gisteren. Wel maakte Medvedev duidelijk dat iedere verdere agressie van Georgische zijde onmiddellijk door Rusland zal worden beantwoord. In Zuid-Ossetië was vannacht een uitgaansverbod van kracht.

Gisteravond laat stemde de Georgische president Saakasjvili in met EU-plan voor een wapenstilstand. Hij maakte dat bekend na besprekingen met de Franse president Nicolas Sarkozy. Medvedev ging eerder al akkoord met het plan, dat onder meer inhoudt dat de Russische en Georgische troepen terugtrekken naar de posities die zij innamen voordat vorige week de vijandelijkheden in Zuid-Ossetië uitbraken.

Internationale discussie
In het plan wordt opgeroepen tot een internationale discussie over de status van de provincies en hun veiligheid. Rusland en Georgië moeten onmiddellijk alle vijandelijkheden staken en humanitaire hulp toelaten.

Sarkozy, wiens land dit halfjaar het roulerend EU-voorzitterschap bekleedt, heeft gezegd dat de EU bereid is tot het sturen van vredesmilitairen, mits alle partijen daarmee instemmen.

Conflicterende claims
In de afvallige Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië zijn sinds een conflict in het begin van de jaren negentig zowel Georgische als Russische vredesmilitairen gelegerd. Georgië eist het vertrek van de Russische vredestroepen. Saakasjvili zei gisteren nog dat zijn regering de Russische vredesmacht als 'een bezettingsmacht' ziet. Medvedev hield daarentegen staande dat de Russische troepen blijven. "Zij zijn daar voor de stabiliteit in de Kaukasus", aldus de Russische president.

Medvedev zei dat de bewoners van beide gebieden in staat moeten worden gesteld te kiezen bij welk land zij zich willen aansluiten. "Osseten en Abchazen moeten op die vraag reageren, rekening houdend met hun geschiedenis, inclusief wat in de afgelopen dagen is gebeurd."

"Genocide"
De Russische president noemde de aanval van Georgië op Zuid-Ossetië eerder 'genocide' en benadrukte dat Rusland militair had ingegrepen om erger te voorkomen. Russische regeringsmedewerkers maakten gewag van wel tweeduizend doden. Ooggetuigen die de provinciehoofdstad Tschinvali ontvluchtten, zeiden dat 'honderden' mensen zijn omgekomen.

Sarkozy werpte op dat internationale organen voorhanden zijn om vast te stellen of sprake is van etnische zuivering. Medvedev hekelde de westerse steun aan Georgië als hypocrisie. "Het internationaal recht voorziet niet in een dubbele standaard", aldus de Russische president. (ap/mvp)