“Russische nepaccounts op sociale media voeden protest van ‘gilets jaunes’ in Frankrijk”

Meer dan 1.700 mensen opgepakt na rellen van zaterdag

‘Gilets jaunes’ in Parijs.
AFP ‘Gilets jaunes’ in Parijs.
De Franse veiligheidsdiensten hebben een onderzoek gelanceerd nadat er een massa valse accounts werd aangemaakt op sociale media, met de bedoeling om het protest van de beweging van de 'gilets jaunes' te versterken. Dat is vandaag vernomen van bronnen dicht bij het onderzoek. Bij het protest van zaterdag in Frankrijk zijn in totaal 1.723 mensen opgepakt. 

Het is het Secretariaat-generaal van Defensie en Nationale Veiligheid (SGDSN) dat het onderzoek coördineert, zegt de bron. De Fransen zijn op hun hoede voor manipulatie, maar een andere bron dichtbij het onderzoek zegt dat het nog te vroeg is om commentaar te geven op de onthullingen die de Britse krant The Times deed. Daarvoor is complex onderzoek nodig, klinkt het.

Volgens The Times zijn er honderden valse accounts, gecreëerd door Rusland, die de bedoeling hebben om de revolte van de 'gilets jaunes' aan te wakkeren. The Times, die cybsersecurity-bedrijf New Knowledge citeert, schrijft dat ongeveer tweehonderd Twitter-accounts foto's en video's verspreiden van zogezegde 'gilets jaunes' die zwaargewond zijn geraakt door toedoen van de politie. In realiteit zijn de beelden gemaakt tijdens evenementen die niets van doen hebben met het protest dat Frankrijk nu al weken in de ban houdt.

Na drie weken van protest heeft de beweging van de 'gilets jaunes' zaterdag een nieuwe actiedag georganiseerd, en ook deze keer was dat doortrokken van geweld. Om tegemoet te komen aan de eisen van de beweging die via sociale netwerken is ontstaan, trok de Franse regering een belastingverhoging in die zou ingaan in januari 2019.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Van der Neffe

  Het is toch al jaren duidelijk dat Rusland op die manier probeert de westerse wereld te verrechtsen zodat er bij een eventuele Russische invasie al vast geen weerstand van het volk komt.

 • Louis Verdonck

  Het is al genoeg bewezen en zelf gezien dat beelden van andere protesten en geweld gebruikt worden voor huidige evenementen en om mensen op te jutten, dus dat verwondert mij helemaal niet. Maar we mogen niet aan voorbij gaan dat mensen protesteren tegen de hoge belastingen en de zelfbedieningscultuur binnen de EU en de politici.

 • Christine Laevers

  De gilets jaunes hebben echt geen begeleiding nodig. De casseurs in de steden misschien wel om wat moed te vergaren als ze al voor de middag opstaan. Elke dag zijn er debatten op de Franse posten. Die Russische valse accounts zullen zeker aan bod komen. En dan weet heel Frankrijk hoe het in elkaar zit want dan tonen ze die valse accounts ook!

 • Ronny Biesen

  Het zijn weer de Russen. Waarom niet de Ami’s? Trump is onbetrouwbaarder dan Putin.

 • Daan Roos

  Rusland zal wel niet het enig land zijn die nep accounts maakt zeker. Zelfs bedrijven maken valse profielen en nepaccounts aan om hun personeel in de gaten te houden.