'Russische Elon Musk' verkracht en gefolterd in de cel tot hij stierf

Illustratiebeeld
Thinkstock Illustratiebeeld
Valery Pshenichny (56) was een succesvol zakenman die ook wel de Russische Elon Musk werd genoemd. In januari vloog hij in de gevangenis wegens vermeende fraude. Drie weken later zou hij zichzelf verhangen hebben in de cel. Maar uit het officiële autopsierapport blijkt dat Pshenichny is doodgemarteld.

De man was een krak in het ontwikkelen van 3D-toepassingen. Zo had hij een systeem ontwikkeld om duikboten vanop afstand te repareren. Hij had daarvoor een contract afgesloten met het Russische ministerie van Defensie. Met het succes kwamen ook de problemen want hij werd verdacht van fraude en moest in januari naar de gevangenis in afwachting van zijn proces.

Maar dat proces zou hij niet halen. De man werd levenloos in zijn cel aangetroffen. De verantwoordelijken van de gevangenis hielden vol dat het om zelfmoord ging. Maar vrienden van de zakenman voelden dat er iets niet pluis was. Pshenichny was er de man niet naar om de handdoek in de ring te gooien. Hij was sterk en een vechter. Zijn echtgenote vond het ook al vreemd dat hij in de cel zogezegd aan een touw was geraakt dat afkomstig zou zijn van een hoodie die ze nog nooit had gezien.

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.

De bevindingen van het lijkschouwingsrapport gaven hen gelijk. Een gebroken wervelkolom, sporen van stroomschokken, steekwonden, verkrachting en verstikking, het zijn maar enkele gruwelijke verwondingen die werden vastgesteld. Volgens oppositiekrant Novaya Gazeta sloten de forensische experten zelfmoord dan ook uit. "Uit alles blijkt dat hij is gemarteld", stelde het rapport. 

Verrassend genoeg hebben de Russische autoriteiten toegegeven dat er sprake is van kwaad opzet. Ze hebben ondertussen de opdracht gegeven om DNA-stalen van cipiers te verzamelen om te achterhalen wat er werkelijk is gebeurd en wie betrokken was.

De advocate van de zakenman, Larissa Fon-Arev, hoopt dat er een rechtszaak van komt.  "Mijn cliënt heeft zich niet kunnen verdedigen tegen een staat die hem zou moeten beschermen", besloot ze. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andrei Labenskyi

  In Rusland is er veel meer geweld dan in elk ander land in Europa, M. Van Gansbeek. En ik spreek ook uit "ervaring": Ik kom uit Siberië.

 • cecil atherton

  100% gelijk, Arbi Maluev. En waarom zou hij niet in Europa thuishoren, Rusland ligt toch voor een groot deel in Europa? De dwaasheid van de vlaming blijft me verbazen, "dit gebeurt namelijk NIET in Europa". Echt? En voor je gaat slapen lees je de gebroeders Grimm? Die van de religie van de vrede horen hier duidelijk wel thuis, dus?

 • Werner Cammerman

  Procentueel immigreren er meer Belgen naar elders dan Russen.

 • Clement Asselman

  Mijnheer Michaël Van Gansbeke, die ervaring stelt niets voor! Een toerist of zakenman, zelfs een reporter, krijgt maar te horen en te zien wat gehoord en gezien mag worden. Beste Arbi Maluev, als Rusland zo ideaal is, waarom ben je er dan niet gebleven?

 • Joseph Van Gool

  Ik denk dat daar wel meer heeft tussen gezeten dan alleen fraude.